Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Бурни политически събития, в очакване на нов кабинет

10 Февруари 2012 / 16:02:09  GRReporter
1405 прочитания

Съвсем непредвидено до края на деня Гърция може да има нов кабинет. Преди малко стана ясно, че не е изключен ремонт на настоящия му състав, заради отказа на лидера на ЛАОС Георгиос Карадзаферис депутатите от партията му да гласуват за строгите мерки, от които зависи отпускането на нов заем.

Според правителствени източници премиерът Лукас Пападимос е изправен пред дилемата да опази доверието както в себе си, така и на кабинета си. През последните часове той е имал контакти с много от членовете на правителството. Някои от тях твърдят, че той ще вземе решенията си незабавно.

„Всичко трябва да се случи тази вечер. В противен случай ще надделеят партийните игри и някои ще се опитат да представят премиера като пълномощник на кредиторите”, е посочил неназован източник.

Преди минути четиримата министри от ЛАОС подадоха оставките си на Лукас Пападимос. Очакванията бяха, че това щеше да се случи по време на заседанието на министерския съвет след обяд. Според коментатори това със сигурност ще ускори хода на събитията. Става дума за министърът на транспорта Макис Вориадис и заместник-министрите на отбраната Геореос Георгиу, на търговския флот Андонис Георгиадис и на аграрното развитие Астериос Рондулис. В писмено обръщение до президента на ЛАОС Макис Вориадис и Андонис Георгиадис заявяват, че въпреки оставките си, ще гласуват в подкрепа на новия заем. Наблюдатели говорят за криза в редовете на ЛАОС и за силно недоволство от решението на председателя Георгиос Карадзеферис да оттегли подкрепата си от правителството.

 В 18:00 оставка подаде заместник-министърът на външните работи Марилиза Ксеноянакопулу. В писмото си до премиера тя посочва, че напуска кабинета, понеже не може да подпише мерките, „които анулират колективните преговори и трудовите права”. Вчера оставка подаде и заместник-министърът на заетостта Георгиос Куцукос.

В момента министерският съвет заседава под председателството на премиера Лукас Пападимос. "Днес поемаме историческата отговорност да приемем наложителните икономически реформи, за да спасим страната от сигурен фалит", е заявил премиерът при откриването на заседанието. Словото му трябваше да се предава директно по гръцките телевизии, но в последния момент бе решено да се излъчат само някои откъси от него.

Утре, събота ще заседават и парламентарните групи на ПАСОК и Нова демокрация - двете партии, които все още подкрепят правителството. Двама депутати от социалистите - Милена Апостолаки и Йоанис Михелоянакис заявиха, че ще гласуват против сключването на новия заем с Европейския съюз и Международния валутен фонд, а депутатът от град Арта Павлос Стасинос подаде оставка. Общо 15 депутати от ПАСОК изразяват нежелание да подкрепят новия заем.В Нова демокрация не изключват възможността да задължат депутатите си да спазят партийната дисциплина и да гласуват за договора. 

В неделя гръцкото народно събрание ще трябва да приеме закон с три текста. Един, който да одобри споразумението със частните кредитори за 50-процентното окастряне на гръцкия дълг. Втори, който да упълномощи премиера Лукас Пападимос и финансовия министър Евангелос Венизелос да сключат с Европейския съюз и с Международния валутен фонд втория заем от 130 милиарда евро. И трети, който ще урежда рекапитализацията на гръцките банки. Ако парламентът не успее да приеме този закон, пътят на Гърция към неконтролируемия фалит и към излизането от еврозоната ще е открит.

Категории: Политика оставки министри от ЛАОС ремонт на кабинета Лукас Пападимос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus