Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Буря затвори пристанищата в Гърция

11 Декември 2013 / 13:12:57  GRReporter
1406 прочитания

Бурен вятър със сила до 10 бофор държи на котва корабите в пристанищата Пирея, Рафина и Лаврио, където е обявена забрана за отплаване.

От Пирея за Аргосароническия залив се извършват плавания само по линиите на конвенционалните търговски кораби, както и на корабите с подводни криле, известни като „летящите делфини“ до Егина.

Затворена остава линията Перама – Палукия на остров Саламина, като не се извършват пътувания по маршрута Агия Марина – Неа Стира и Аркица – Едипсос.

Времето днес

В област Атика, главно в северните части и по планините днес на обяд ще има увеличена облачност, като е възможно да превали сняг. Температурата ще достигне 7 градуса по Целзий в града и 4-5 градуса в останалата част на областта. От север ще духа силен вятър, който леко ще отслабне вечерта.

Много студено е днес сутринта и в Солун. Температурата през деня ще достигне 7 градуса по Целзий. В залива Термайкос ще духа силен северозападен вятър, който обаче бързо ще отслабне.

На Кикладските острови и Критсе очакват валежи от дъжд, които в планините ще преминат в сняг, предимно до обяд. В Егейско море ще духа силен вятър. Лошите атмосферни условия ще се задържат по-дълго време на остров Крит, където е възможно да завали сняг и в полупланинските райони.

В Северна Гърция температурите чувствително ще се понижат, и ще варират от -7 до 7 градуса по Целзий, като максималните в Западна Македония и Тракия ще бъдат с 2 - 4 градуса по-ниски. От -2 до 11 градуса ще бъде температурата в Западна Гърция, от -2 до 7 градуса в останалата континентална част, от 2 до 5 градуса на островите в североизточната част на Егейско море, и от 5 до 9 градуса на Кикладските острови, Крит и Додеканезите.

В Егейско море ще духа силен вятър от север, 8-9 бофор, а на места ще достига до 10 бофор. Постепенно на места от север поривите на вятъра ще отслабват, като вечерта се очаква да отслабнат леко и в останалите морета, с изключение на Егейско море при Додеканезите. В Йонийско море ще духа умерен до силен североизточен вятър.

Сняг и в четвъртък

Облачно време с валежи и слаб сняг се очаква и в четвъртък в областта Тракия, източната островна част от страната, а постепенно и в източна Македония, Халкидики, източна Тесалия, Евия и източен Пелопонес. Временни валежи от сняг се очакват в планинските райони, а в останалата част от страната времето ще е предимно слънчево.

Ще духа северен вятър в западната част от страната със сила от 4 до 6 бофор, в източната част – от 6 до 8 бофор, а на места ще достигне 9 бофор.

Температурите ще са ниски, и ще се образува поледица през нощта и в сутрешните часове в петък.

В петък в източната и южната част от страната ще има временно увеличение на облачността с краткотрайни валежи от дъжд и сняг, а в планинските райони само от сняг. Постепенно валежите ще отслабват и ще се ограничат в най-южните райони, в останалата част от страната времето ще е предимно слънчево.

Ще духа северен вятър в западната част от страната със сила 3-5 бофор, а в източната – 6-8 бофор, който постепенно ще отслабва.

Температурите няма да се променят чувствително, а поледицата ще скове северната част от страната.

Повишаване на температурите в събота и неделя

В събота се очаква временно увеличение на облачността, с вероятност от слаби валежи от дъжд в южната островна част от страната в сутрешните часове. Ще духа северен вятър със сила 3-5 бофор, който в източната част на места ще достига 6 бофор.

Температурите ще се повишат, а поледицата ще остане само в сутрешните часове в западните и северни части на континентална Гърция.

В неделя времето ще се задържи почти без  промяна, почти слънчево, като на места в западната, централна и северна част от страната облачността ще се увеличи.

Ще духа северен вятър със сила 3-5 бофор, а в Егейско море на места - 6 бофор.

Поради лошите атмосферни условия водачите на автомобили трябва да бъдат особено внимателни, като е задължително използването на вериги в следните области:

Област Тесалия – град Кардица

Област централна Македония – град Пела

Област Западна Македония – град Касторя.

 

 

Категории: лошо време затворени пристанища валежи от сняг и дъжд ниски температури
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus