Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бюджет 2010 планира не повече от 10 на сто държавен дефицит

05 Ноември 2009 / 14:11:47  GRReporter
1528 прочитания

Гръцкото правителство планира в следващата година както драстични промени в данъчното законодателство, така и реформи в тежката система на държавната администрация. Това става ясно от бюджета на страната за 2010 година, който днес беше внесен за обсъждане в Министерския съвет. Целта е ефективно ограничаване на обществените разходи и нарастване на приходите в хазната с около 5 милиарда евро.
    Основната задача, която правителството си поставя е в края на 2010 година държавният дефицит да е спаднал на 9% - 10% от БВП и да опровергае писимистичните прогнози на еврокомисарите за държавен дефицит от 12,5% - 12,7% от БВП за същия период. Гърция, наред с Ираландия, Испания, Словения и Великобритания, е в групата на страните от Европейския съюз с най–висок държавен дефицит. Това стана ясно след представянето на доклада на Хоакин Алмуня, комисар по финансовите въпроси в ЕЕ.
    Тази седмица проектобюджетът за 2010 година трябва да влезе за гласуване в парламента. В основата на държавния финансов план са заложени серия от мерки, с които се цели стопиране на отрицателното развитие на икономиката и намаляване на държавния дефицит. За достигане на поставените цели, правителството на ПАСОК е планирало както увеличаване на данъчното облагане на дружества с висок годишен доход, така и чувствително повишаване на косвените данъци при акцизните стоки – горива, алкохол и цигари.
    Новите мерки, заложени в бюджета за 2010 година, ще спомогнат и за намаляването на държавните разходи, които се очаква да достигнат над 56 милиарда евро до края на текущата година - значително по–голяма стойност от планираните 40,7 милиарда евро в началото на 2009 година. „С поектобюджета за 2010 година се стремим да предпазим най–слабите икономически слоеве на обществото, да подкрепим средната класа в страната, да подсилим вътрешната търговия и да възвърнем вярата на световните инвеститури в нас ”, заяви министърпретседателят  Георгиос Папандреу по време на заседанието на Министерския съвет, където бе съгласуван бюджетът за идната година.

Категории: бюджет 2010Икономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus