Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бюрокрация и корупция запратиха Гърция сред страните от Третия свят

10 Септември 2010 / 11:09:33  GRReporter
1526 прочитания

На нивата на страните от Третия свят се движи Гърция и това я запрати на 83-то място по отношение на конкурентноспособността в проучване сред 139 държави. Страната на островите падна с 12 позиции в списъка на Международния икономически форум, озова се на последно място сред европейските си партньори и се оказа, че условията за развитие на конкурентноспособността в слънчева Гърция са по-зле дори от тези в Руанда, Ел Салвадор, Намибия и Казахстан.

Обтягането на условията в макроикономически план в комбинация с почти неработещите институции и ниската ефективност на пазарите обяснява лошата й позиция в този сравнителен списък, както се заявява в доклада за конкурентноспособността за 2010-2011 г.

Тръните на гръцката икономика са бюрокрацията, корупцията и негъвкавите трудови взаимоотношения. В повече детайли проблемите в Гърция, които пречат за развитието на добра бизнес-среда са и недоверието в политиците, даването на рушвети, разпръскването на държавните пари, лошо качество на образователната система, дългите процедури за откриване на фирма и липсата на инвестиции в научни изследвания и развитие.

Що се отнася до кадрите на трудовия пазар в страната, редакторите на доклада ги характеризират като „добре обучени”, и, че „желаят да приложат в работата си новите технологии за подобрение на продуктивността.” „Ахилесовата пета” е макроикономическата стабилност или нестабилност по-скоро, тъй като Гърция падна на 123-то място, което е с двадесет позиции по-надолу от миналата година. Първите десет страни с най-добра среда за развитие на бизнес са Швейцария, Швеция, Сингапур, САЩ, Германия, Япония, Финландия, Холандия, Дания и Канада.

И така гръцката икономика се оказва доста по-неконкурентноспособна в сравнение с тази на Малайзия (на 26 място), на Тайланд (на 38 място), на Турция (61 място), на Гватемала (78 място) и на Руанда (80 място). Освен като цяло негативния образ на Гърция що се отнася до нейната позиция сред 139-те държави, страната заема последните места и според различните индекси на доклада, чийто сбор накрая води до съставянето на общата картина за определена държава. Фактът, че Гърция се намира напоследните места в много от тези индекси, доказва, че нивото на конкурентноспособност не зависи единствено от задържането на цените и намаленията на заплатите. До голяма степен зависи и от качеството на институциите в държавата, и от състоянието на обществото – неговото здраве, образование и т.н.

 

Категории: АктуалноОбщество конкурентноспособност бизнес фирми
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus