Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ЦРУ помага на гръцките антитерористи

05 Юни 2013 / 16:06:01  GRReporter
889 прочитания

Специален отдел на ЦРУ помага на гръцките антитерористични сили в последните 20 години. Екипът е създаден от 15 гръцки и американски разузнаватели, които съдействат на местните власти за разкритие на опасни престъпници и терористи. Ударната команда е участвала в разкриването на един от най-опасните членове на терористичната организация “17 Ноемви” Димитрис Куфодинас. Те са помогнали на властите да открият следите на Ваилис Палеокостас, който има два опита за бягство от затвора с хеликоптер (един, от които успешен), както и убийците на двамата полицаи в района на Ренди, съобщава Вима. Успоредно с това, същата организация разследва заподозрени лица, които може да са свързани с Ал Кайда в региона.

Гръцките медии наричат групата от американски агенти “невидимите” и съобщават, че посолството на САЩ в Атина е поела частичното финансиране на групата. Сътрудничеството започва през 1992-1993 след като гръцките и американски специални разузнавателни сили си съдействат за залавянето на терориста Христофорос Маринос в Будапеща през септември 1991. В началото офисът на новата служба е бил в близост до хотел Каравел в Атина. Прикритие на централата е била фирма с търговска дейност, която е служила за витрина на специалните агенти.

Американските специалисти са обучавали гръцките си колеги и са им предоставяли специална техника за следене на заподозрени. В сградата, където се помещавала първоначално централата се оказало, че има политически офис представител на лявата партия “Синасписмос”. Той решил, че засиленият поток на местни и чуждестранни полицаи е свързан с наблюдение на неговите действия и подал официално оплакване в министерството на защита на гражданите. “Така изгоря прикритието на първия офис”, казва пред Вима високопоставен представител на гръцката полиция.

В последствие е създадена “Специална секретна група за случаи с висок риск” (Ειδική Απόρρητη Ομάδα Υψηλών Απαιτήσεων και Επικινδυνότητας). “Групата винаги има един грък с командна позиция, който си съдейства с американски колега от същия ранг. Срещите им се извършват и в Антитерористичната служба, но главно в офисите на ЦРУ в Атина, от където гръцките полицаи приемат конкретни заповеди. Разходите за транспорт, автомобили и други се покриват главно от американците”, казва същият източник пред изданието. Според него конкретната група е участвала в различни акции, но никога не е постигнала огромен успех. Гърците поддържали нейното съществуване, за да накарат американските агенти да си мислят, че контролират ситуацията, подчертава източникът на Вима.

Категории: ОбществоКриминална хроника ЦРУ Атина Гърция агенти терористи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus