Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Частни бизнесмени опростиха 2,3 милиона евро от гръцкия дълг

08 Август 2014 / 16:08:54  GRReporter
908 прочитания

Гръцкият държавен дълг намаля с 2,3 милиона евро, благодарение на дарение, направено от страна на организацията с нестопанска цел Greece Debt Free. Според съобщение на министерството на финансите държавата е приела дарените й държавни облигации, които организацията е откупила и впоследствие анулирала.

Номиналната стойност на орязания дълг е 230 000 евро. На 17 септември миналата година същата организация бе анулирала и други облигации с номинална стойност 2 милиона евро. Така общата сума на дарението достигна 2,3 милиона евро.

„От името на правителството заместник-министърът на финансите благодари на организацията с нестопанска цел Greece Debt Free за изключително символичната инициатива, която повтори”, се посочва в съобщението на министерството.

Според информацията в сайта на Greece Debt Free става дума за две организации, обединени в едно движение. Greece Debt Free Inc. е освободена от данъци американска неправителствена организация (501(c)(3), Greece Debt Free – Гърция без дълг - гръцка. И двете имат за цел да мотивират граждани и компании да се ангажират с цел да бъде намален гръцкият държавен дълг.

Greece Debt Free приема дарения от частни лица и фирми, с които откупува гръцки държавни облигации на възможно най-ниските цени на вторичния пазар на ценни книжа и след това ги анулира преди изтичането на срока на падеж. В случай на изплащане на лихви, организацията ги използва за да купи по-голям брой облигации и по този начин спомага за намаляването на дълга до ниво на устойчивост.

В инициативата може да участва всеки грък или всеки гражданин на друга държава. Организацията им предоставя възможността да достигнат косвено до пазара на ценни книжа и да се възползват от текущото намаление в сделките с облигации с цел да помогнат за намаляването на раздутия гръцки дълг.

Greece Debt Free се подкрепя от осем компании с различен предмет на дейност, три фирми от областта на технологиите, две адвокатски кантори, две пиар компании и отделни граждани от пет националности, които живеят в четири държави. Организацията има подкрепата на повече от 70 доброволци.

От гръцка страна основният поддръжник на проекта е футболният клуб Олимпиакос и неговият бос Вангелис Маринакис. Те са дарили на Greece Debt Free облигации с номинална стойност 24 800 евро за всеки от 55-те футболисти и служители на отбора. Общата стойност на дарението им надхвърля сумата от 1 364 000 евро.

Кантората на известния гръцки адвокат Александрос Ликурезос е също един от поддръжниците на организацията. Нейната подкрепа се изразява в предоставянето на безплатни правни услуги.

Други компании подкрепят инициативата, като поставят знака на Greece Debt Free върху етикетите на своите продукти и по този начин я популяризират сред потребителите.

Според информацията в сайта на организацията, до момента тя е откупила гръцки държавни облигации на стойност 3,1 милиона евро. 

Категории: ИкономикаПазари гръцки държавни облигации Greece Debt Free организация с нестопанска цел футболен клуб Олимпиакос Вангелис Маринакис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus