Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Частните осигурителни фирми да платят за Аспис Проня иска правителството

19 Декември 2009 / 13:12:15  GRReporter
1242 прочитания

    Частните осигурителни фирми да си разпределят задълженията на закритата през септември  Аспис Проня, поиска гръцкото финансово министерство. Аспис Проня бе закрита заедно с още пет други компании поради неодброто си финансово състояние, а един от собствениците на групировката Аспис Павлос Псомиадис бе уличен във фалшифициране на чек за банкова гаранция. Осигурителните компании категорично отхвърлят идеята на правителството и настояват държавата да поеме отговорността за дългогодишната си безотговорност да остави Аспис и останалите да действат безнаказано.
    Междувременно Комисията за надзор на частното осигуряване подготвя ликвидирането на още една застрахователна компания, която има значително участие в пазара на застраховките Живот, но от известно време изпитва големи финансови затруднения и чиито дългове надхвърлят 70 милиона евро. Това ще е третият удар по осигурителния пазар само за два месеца, след закриването на Аспис и след решението на ING да се оттегли от гръцкия пазар.
    Частните осигурителни фирми се опасяват, че правителството възнамерява да създаде Помощна каса за застраховките Живот, която ще бъде упълномощена от закона да действа със задна дата. Според тях първо, действието на органа със задна дата е незаконно и второ, натоварването на здравите компании с огромните дългове на Аспис ще докара една част от тях до невъзможността да приложат програмата Solvency II, други ще влошат резултатите си, а клиентите им ще изпаднат в неблагоприятна позиция.
    Частните застрахователи се оплакват, че министерството на финансите не комуникира директно с тях, а всички тези новини те научават от пресата. Никой не им иска мнението за това как да се решат проблемите на осигурителния пазар в момент, в който той е подложен на изпитание поради лошата икономическа ситуация на Гърция. Частните осигурителни фирми недоволстват и от Министерството на заетостта, което ги изключи изцяло от дилога за осигурителната реформ, сякаш в страната не съществува частно осигуряване.
    Пред вестник “Нафтемборики” най-големите гръцки осигурителни експерти изразяват неудоволетворението си от действията на гръцкото правителство.
    Дукас Палеологос, президент на Асоциацията на частните осигурителни фирми: “Недопустимо е да се иска от частните фирми да платят дълговете на Аспис и то в момент, когато поради икономическата криза частното осигуряване е в неблагоприятна позиция. Помощната каса, която финансовото министерство възнамерява да създаде може да се заеме само с бъдещи казуси и в никакъв случай да действа със задна дата”.
    Александър Саригеоргиу, президент на комисията за здравно и пенсионно осигуряване към същата Асоциация: “Ние сме против каквото и да е било действие със задна дата на замислената Помощна каса. Искам да съм ясен - частното осигуряване няма нищо общо с Аспис. Ние сме от другата страна. Ако министерството погледне по-внимателно ситуацията, ще види и други решения. Частното осигуряване може да помогне за намирането им, но първо министерството трябва да отвори вратите си за диалог”.
    Петрос Папаниколау, изпълнителен директор на Алианц, Гърция: “нямам нищо против замислената Помощна каса, но тя ще трябва да се занимава само с бъдещи казуси и не с минали. Всяко обвързване с минали случаи няма да е законно и ще влоши резултатите на осигурителните компании”.
    Панос Димитриу, изпълнителен директор на Дженерали: “Доколкото знам Европейската комисия подготвя директива за създаването на Помощни каси за сектора на застраховките Живот. Съдържанието на директивата ще ни стане известно скоро, така че правителството е на верен път. Но помощните каси могат да действат само оттук нататък, не и със задна дата”.
    Георгиос Маврелис, Интерамерикан: “Абсолютно не съм съгласен с идеята за създаването на Помощна каса за застраховките Живот. Категорично съм против идеята здравите фирми да плащат дълговете на конкурента си, от който и те самите са страдали. Не е справедливо да се иска от нас да платим за дългове, натрупани поради липсата на контрол”.

Категории: Аспис частно осигуряване дългове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus