Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Четири месеца след изборите СИРИЗА е първа партия, а Златна зора удвои процента си

19 Октомври 2012 / 15:10:42  GRReporter
1056 прочитания

Промяна на политическата карта в Гърция сочи новото социологическо проучване на агенция VPRC. Според него първата политическа сила в страната е СИРИЗА, следвана от Нова демокрация и Златна зора. Най-негативни са резултатите за управляващата допреди няколко месеца партия ПАСОК, чийто процент продължава да се намира в състояние на свободно падане.  

По-конкретно 30,5 на сто от участниците в проучването са заявили, че подкрепят СИРИЗА, 27 на сто – Нова демокрация и 14 на сто – Златна зора.

Четвърта политическа сила са Независимите гърци с процент 7 на сто, Комунистическата партия с 6,5 на сто, а ПАСОК споделя шестото място с Демократичната левица с процент 5,5 на сто.

Следва партия „Пресъздай Гърция” с 1 на сто, Зелените еколози с  1 на сто и ЛАОС на Георгиос Карадзаферис с 0,5 на сто.

Процентът на колебаещите се е 60 на сто.

Девет от всеки десет участници са заявили, че са разочаровани от работата на коалиционното правителство, а 81 на сто смятат, че Гърция не върви по правилния път.

Фактът, че всемогъщата някога партия ПАСОК тича по надолнището предизвика недоволство сред много от членовете. В допълнение лидерът Евангелос Венизелос е изправен пред предизвикателството да се справи с недоволството на много депутати за промените в трудовите отношения и орязванията на заплатите и пенсиите. Той обяви провеждането на конгрес за преучредяването на ПАСОК през идващия февруари и отправи призив за обединение към всички политически течения в партията и изобщо в лявоцентристкото пространство. Така той смята, че ще успее да превъзмогне вътрешнопартийните проблеми.

Заедно с лошите резултати на социологическите проучвания в предконгресните срещи ще бъде обсъдено и новото лице на ПАСОК. Някои партийни представители отчитат, че именно това е причината за недоверието на гражданите към партията. Според някои от членовете на ръководството обаче правителствените партньори Нова демокрация и Демократичната левица нанасят на ПАСОК удари под кръста. „Сините” – като не признават „напредъка, който бе отбелязан през последните 2,5 години в бюджетната консолидация”. Демократичната левица – с настояването за разчистването на случая около така наречения „списък Лагард” и намеците за бездействието Георгиос Папаконстантину и Евангелос Венизелос по отношение на неговото оползотворяване.

По време на заседанието много членове са поискали партията да има по-ясни позиции по различни въпроси, като приватизациите и банковия сектор. Евангелос Венизелос се изразил доста резервирано във връзка с трудовите отношения и заявил, че важат решенията на лидерите на тройната коалиция. За искането на надзорната Тройка да бъдат съкратени държавни служители, той отговорил, че „никой не може да се бори, за да не бъдат уволнени хора, които са направили нарушения, не се явяват на работа и не са способни да я вършат”.

Освен това Евангелос Венизелос  разграничил позицията на партията си от тази на СИРИЗА с думите, че” ПАСОК не може да има нищо общо с ретроградните сили, привидно левия консерватизъм, привилегиите и несправедливостта”.

Категории: Политика социологическо проучване СИРИЗА Златна зора ПАСОК вътрешнопартийни проблеми
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus