Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Четиридневна гладна стачка на 150 деца - бежанци

01 Септември 2009 / 14:09:36  GRReporter
1045 прочитания

Условията, в които се задържат деца - бежанци в Гърция шокира ООН и редица организации за защита правата на човека, а и всеки гражданин на планетата в началото на 21 век. На островите Лесбос, Самос и Хиос се държат затворени деца бежанци.
Тази седмица след гладна стачка бе извършена проверка от сътрудниците на Върховния секретариат на ООН в Пагани, о.Лесбос. В този център се намират повече от 850 души, включително 200 деца без придружител, основно от Афганистан, Сомалия и Ирак.

Центърът е бил предвиден за 250-300 души, но в едно помещение сътрудниците на ООН са открили повече от 150 жени и 50 малки деца. Много от тях страдат от болести, породени от живота в твърде пренаселените помещения и антихигиенните условия, които застрашават здравето на бежанците, но и на персонала, който се грижи за центъра.

В отговор на критиките гръцките власти увериха, че ще преместят всички деца в друг център с по-добри условия на живот. Миналата година десетки деца - бежанци протестираха чрез гладна стачка в подобен център на остров Лерос, като по-този начин показаха нуждата от промяна в условията на задържане. Тогава през 2008г. Върховният секретариат на ООН предложи да се промени системата за организация в центровете и най-вече условията, в които се задържат бежанците, като призова Гърция да защити правата на децата. Новата проверка година по-късно установи, че никое от тези предложения не е било реализирано.

Само за 2008г. гръцката брегова охрана е задържала 146 хиляди нелегални имигранти, като от 2 600 от тях са деца без родители. Задържане на деца - бежанци под стража противоречи на международните изисквания и Гърция, трябва да им осигури достойни условия на живот. „Правителството предприема усилия, за да увеличи местата в специализираните приюти, в които да се преместят тези деца, но броят на новозадържаните надвишава многократно местата в осигурените центрове". ООН взима активно участие във финансирания от Европейският съюз проект, който има за цел на подобри условията на живот на задържаните деца - бежанци на островите Самос, Хиос, Лесбос, и на сухопътната граница между Гърция и Турция.

От 1990 г. Конвенцията за правата на детето, ратифицирана от Гърция през 1993 г., изисква Гърция да осигури защита и хуманитарна помощ на всички деца без родители или настойници, включително и тези, които търсят убежище, като детето е от първостепенно значение. В рамките на тази конвенция задържане трябва да се използва "само като крайна мярка и за възможно най-кратък период от време."
Диляна Иванова

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus