Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Чистият понеделник - на пикник по хълмовете и горичките на града

16 Март 2013 / 15:03:30  GRReporter
3716 прочитания

Тъй като времената са по-подходящи за ниско бюджетни забавления, а Чистият понеделник е един ден, през който гърците традиционно излизат навън да хапнат и пийнат, можете да постелете покривката, да се насладите на слънцето и на красотата на природата, да пуснете хвърчило.

Няколко думи за този „чист” ден

Характеризирането на деня като „Чистия понеделник” свидетелства за пречистването, което следва след вакханалиите при празнуването на Заговезни. От религиозната гледна точка през този ден и през целите Великденски пости хората пречистват душата и тялото си с пост и въздържание. Другата, също важна страна, показва любовта към природата, която навлиза в пролетта и разцъфтява.

На този ден в различните части на Гърция има различни традиции и обичаи. В някои градове „изчистват” каквото е останало от храната преди постите от Заговезни, за да започнат Великденските пости. На други места - като Епир, чистят кухненските си съдове от мазнините, докато блеснат, и боядисват тротоарите в бяло, за да светят.

Оставете всички проблеми настрани и излезте навън, по поляните, в градините и горите, пуснете хвърчило и отпразнувайте  деня с вкусотиите, с които сте напълнили кошницата за вашия пикник.

Какво да сложим в кошницата си?

Храната трябва да включва постни ястия, обикновени и традиционни, които помагат в пречистването от преяждането на Заговезни и на Цикнопемпти /четвъртъкът преди Заговезни/. Халва, салата от хайвер, маслини, туршия, морски дарове, фасул, тахан – всички те винаги са на почит. Вземете всичко, което би могло да ви е полезно навън, и напълнете кошницата си. Вземете една голяма покривка и няколко възглавнички. Необходими са и няколко пластмасови вилици, чинийки и чаши. Основното обаче са постните храни.  За щастие, повечето от постните вкусотии могат да се ядат на крак. Туршията е особено подходяща за този ден и оцветява яденето ви. Салата от хайвер украсява трапезата ви и трябва да е съпроводена от една прясно опечена пита, която сте взели от фурната.

Напълнете една купа с маслини, нарязан домат, маруля, моркови, краставица и каквито други пресни зеленчуци ви харесват.  Варивата са много подходящата храна за организма и освен това са постни.  Вземете за пикника си една чиния с едър бял фасул или салата от дребен фасул „мавроматика” с многоцветни чушки и дребно нарязан домат.

Вместо любимите ви кюфтенца, можете да си приготвите изключителни (и постни) кюфтета от нахут, които са много вкусни. Една чиния със сармички е задължителна за вашия пикник. От морските дарове можете да приготвите сепия със спанак или октопод с макарони. Ориз с калмари и скариди, октопод на скара или пържени калмари също са добри предпочитания, за да обогатите обеда си, а освен това могат да се ядат и студени.

А десертът може да бъде сусамена халва с шоколад, бадеми или без нищо.

Един съвет: избягвайте консервите. Макар че са вкусни, няма причина да купувате консервирани продукти. Всички постни ястия се готвят много лесно. А и заради кризата домашните ястия ще ви спестят пари.

Принадлежности

Освен храната и приборите, се нуждаете и от питие. С морските дарове и постните ястия си отиват ципуро (вид ракия) и узото. Ако сте почитатели на кристалите, снабдете се бутилка и лед, които ще се запазят цели часове в класическа хладилна чанта.

Игрите също са добър спътник на пикника ви. Освен класическото хвърчило, което заради деня ще пуснете, можете да вземете настолни игри – таблата и шахът са само някои от идеите. Можете да играете и на въже с децата или на топка. Не забравяйте и малко радио, за да имате и подходяща музика.

Внимание, не забравяйте и торбичките за отпадъци. Малко е неудобно с пълен стомах да събираш отпадъци, но е основна част от забавленията в природата и е необходимо да защитаваме околната среда. Помнете, че и след вас ще дойдат други хора и те ще искат да се насладят на чистата природа.

Къде да разположим пикника?

В Атика има много места, където можете да постелете покривката си и пролетта е идеална за това. Прекрасно място е областта „Калопула” в община Кесариани, в подножието на Имитос. Има дървени масички, за да седнете, а и заведение, ако забравите нещо.

Хълмът на Филопапос е много популярно място, така също и Националният парк в центъра на Атина. Може да ви се стори странно, но има много общински горички в Атика (във Филотеи, Галаци, Папагу, Психико, Халандри, Илиуполи), които са богати на растителност и има място за игра.

В Калитехнуполи също има хълмчета с морави, които също са добър избор за пикник. Пресичайки булевард Маратонос, завийте наляво на светофара към Калитехнуполи, малко преди Рафина и търсете вашето място.

Категории: Чист понеделник пости Заговезни хвърчило пикник
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus