Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Читателите на GRReporter познаха изборния резултат за втори пореден път

18 Юни 2012 / 09:06:42  GRReporter
1721 прочитания

Изборите в Гърция приключиха и резултатите от тях предизвикаха дълбока въздишка на облекчение не само сред изплашените гърци, но и в европейските и световни столици. Фактът, че гласоподавателите избраха да последват пътя на оставането в еврозоната и не се впуснаха в авантюри с неизвестен край вече даде положителен резултат: Азиатските борси отчитат покачване в печалбите и еврото повиши леко съотношението си спрямо американския долар.

За втори пореден път читателите на GRReporter съвсем точно отгатнаха развръзката на повторните и особено важни за бъдещето на Гърция избори. И в трите езикови версии на сайта най-много отговори е получил вторият избор, т.е. че проевропейските сили ще се обединят и ще спечелят изборите. Някои от партиите може и да участваха самостоятелно на изборите, но сборът от процентите на проевропейски настроените е 49 на сто срещу 46 на сто за отсрещния „фронт срещу меморандума”. В българската версия за тази възможност са гласували 36 на сто от читателите, в гръцката те са абсолютното мнозинство с 43 на сто, а в английската – 34 на сто.

Възможността СИРИЗА да успее да спечели изборите е намерила най-силна подкрепа сред читателите на българската версия. В гръцката са я посочили 22 на сто, а най-малко са я подкрепили в английската с 20 на сто от гласовете.

Гръцките читатели са тези, които са преценили като по-възможно създаването на коалиционен кабинет с участието на СИРИЗА и Независимите гърци със 17 на сто. Този вариант е бил подкрепен от 15 на сто от читателите в българската версия на GRReporter и от 14 на сто в английската.

Обратно, най-много от от тях или 19 на сто са били по-склонни да вярват, че резултатът от изборите отново няма да даде на Гърция кабинет и страната ще бъде изправена пред трети избори. Конкретната възможност е била подкрепена от 12 на сто от читателите на български и само от 9 на сто от тези в гръцката версия.

Подобни и в същия ред са резултатите на последния отговор: „Поради риска от граждански сблъсъци военните ще вземат властта и ще отменят изборите”. Той е бил подкрепен от 13 на сто от читателите в английската, 11 на сто от читателите в българската и 9 на сто от читателите в гръцката версия на GRReporter.

Благодарим за активността и очакваме отговорите Ви в новата ни анкета: На кой политически лидер симпатизирате най-много?

Категории: ПолитикаОбщество анкета изборен резултат политически партии читатели
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus