Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Членове на управителния съвет на Eurobank отиват в NBG

11 Март 2013 / 17:03:56  GRReporter
1394 прочитания

Новото ръководство на Националната банка на Гърция (NBG) приема в управлението си част от мениджърския състав на Eurobank, след като сливането между двете институции се очаква да завърши в началото на лятото. Според последните информации сегашният изпълнителен директор Никос Нанопулос и заместник-изпълнителния директор Вирон Балис ще останат в управлението на новата банкова схема.

Извън новата банка се очаква да остане другият заместник-изпълнителен директор на Eurobank-Гърция Никос Карамузис. Източник на GRReporter коментира, че ръководителят NBG Александрос Турколяс е предложил поста “под-управител” на Националната банка на Гърция на членове на различни управителни съвети на местни и чуждестранни банки, които оперират на гръцкия пазар. Никой от тях не е приел поста, защото очакванията са, че новата обединена банка няма да може да изпълни задълженията на надзора за капиталова адекватност и най-вероятно ще бъде временно национализирана. Големият процент на непогасяеми дългове и загубите от окастрянето на номиналната стойност на гръцките облигации поставят банката в неизгодна ситуация.

Междувременно Националната банка на Гърция обяви свикването на управителен комитет по сливането, който ще определи новата структура на финансовата институция. Неин председател е сегашният изпълнителен директор на NBG Александрос Турколяс. Комитетът ще отговаря за постигането на конкретните цели по сливането и създаването на новата най-голяма търговска банка в страната. Ще следи за интеграцията между двете институции и ще взима ключови решения за осъществяването на процеса. Консултанти по сливането между Euronbank и NBG са компанията за стратегическо планиране и интеграция на вътрешните операции McKinsey & Co, компанията за стратегическо планиране и интеграция по международната дейност The Boston Consulting Group (BCG) и Accenture, които отговарят за интеграция на информационните системи.

В комитета ще участват и представители на Гръцкия фонд за финансова стабилност, който ще отпусне 90% от средствата за рекапитализация на банковата система в Гърция. Надзорната мисия на трите кредиторски институции (Европейския валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия) назначиха за управител на Гръцкия фонд за финансова стабилност Пол Костер. Той е базиран в Дубай, защото успоредно с гръцкия фонд е изпълнителен директор на Dubai Financial Services Authority и ръководи Комиситята по ценните книжа и фондови борси на емирстството. Кастер има сериозен опит във финансовите среди и е бивш служител на холандския финансов надзор. Заемал е ключови позиции в борсата в Амстердам и в компанията за финансов надзор Arthur Andersen. Според изданието Вима в банковите среди Костер си е спечелил названието “летящия холандец”, поради честите полети, който извършва между Дубай и Атина.

Според договора му с надзорната тройка изпълнителният директор на Гръцкия фонд за финансова стабилност трябва да се явява два пъти в месеца в Атина. Назначението на холандския финансист скандализира гръцките банкови среди. Основният въпрос, който местните специалисти си задават е как Костер ще може ефективно да ръководи фонда с 50 милиарда евро активи от Дубай. Сумата е решаващо за възвръщане на финансовото благосъстояние на местната банкова система и доближава 30% от БВП на страната. В същото време ще се управлява от мениджър, който е съсредоточил по-голяма част от вниманието си върху други въпроси (финансовото състояние на емирството на Дубай). Местните банкери не одобряват подхода на кредиторите. Те уволниха предишния директор на финансовия фонд Такис Томопулос, който бе дългогодишен директор на Националната банка на Гърция, за да го заменят с “летящия холандец”.

До 30 април 2013 банките в Гърция трябва да приключат с рекапитализацията. В тази времева рамка сливането на Националната банка на Гърция с Eurobank няма да е завършило. Това е още една причина, че новата финансова институция ще има нужда от държавната помощ и да бъде национализирана. Според гръцките медии правителството се е ангажирало да продаде с международен търг всички банки, които са били национализирани по време на помощната програма. Ако това се окаже истина, Националната банка на Гърция ще премине в чужди ръце, защото никоя местна финансова институция няма да има средствата да изкупи обратно NBG от държавата. Очакванията са, че Alpha Bank и Пиреос ще успеят да изпълнят изискванията на надзорниците за капиталова адекватност и ще останат частни.

Категории: ИкономикаКомпании Националната банка на Гърция Eurobank
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus