Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Чуждестранните чиновници носят повече вреда, отколкото полза за гръцката администрация

02 Април 2012 / 17:04:58  Виктория Миндова
1533 прочитания

В структурите на европейската администрация работят над 2500 гръцки специалисти, които могат да бъдат от пряка полза в реформата на родната им държавна система, отколкото чуждестранните им колеги. Това е заключението, до което стигнаха лидерът на Демократичен Алианс Дора Бакояни и президентът на либералите и демократите в Европа Гай Верхофстад. Те изготвиха заедно план за изход от кризата за Гърция до 2020, който представиха на съвместна пресконференция в Атина. Той има общо пет основни точки, които ако се изпълнят коректно ще изкарат средиземноморската страна от финансовото блато, в което е затънала и Гърция няма да има нужда от трета финансова помощ след 2015.

Модернизацята на гръцката административна система е главно условие за подобряване на конкурентоспособността на местната икономика. “Вместо да пращаме германски държавни служители в Атина, каквато е идеята на някои хора в Европа, е много по-удачно да използваме високо образования гръцки човешки капитал в европейските структури, за да подкрепи този процес”, казва категорично Верхофстад. Той заявява, че има способни и амбициозни гърци, които заемат ключови позиции в Европейската централна банка, Европейския парламент и Европейската комисия. Те са независими от двуполюсната партийна система в страната и могат да са от пряка полза в превръщането на тежката бюрократична система в плавно функционираща администрация.

В рамките на програмата за оздравяване на европейските либерали са залегнали още четири точки, които ще доведат до преобразуването на Гърция в ефективна и привлекателна за инвестиции страна. “Досега гледната точка на Европейската комисия за управление на гръцката криза бе по-скоро отрицателна, отколкото положителна”, казва бившият премиер на Белгия и лидер на европейските демократи. Той заяви, че Меморадумът за финансова помощ и процесът PSI са нови мерки за Европа. Наред с намаляването на дълга и временното решение на проблемите с финансирането на дълговите проблеми, те не дават отговор на най-големия въпрос, който е възвръщането на икономическия ръст на страната. Страната бе изолирана от капиталовите пазари след PSI, което остави без финансиране както държавните структури, така и частните предприемачи. Малките и средни предприятия не могат да теглят кредити за създаване на нови инфраструктури или инвестиции, а събраните през годините средства се топят в периода на рецесия, за да може да се задържи бизнеса жив.

“Тази празнина трябва да се компенсира и затова ние препоръчваме създаването на Фонд за повишаване на растежа”. Той ще бъде финансиран от институционални и частни източници. 25% от приходите от приватизации в Гърция също ще отиват веднага в него, като останалата част ще отива за погасяване на дълга, както предвижда планът на надзорната тройка. Дора Бакояни допълни, че европейските либерали са изготвили система, чрез която европейските субсидии за Гърция могат да бъдат усвоявани на 100% чрез този фонд - резултат недостижим до момента. Друг важен момент в програмата на либералите е извършването на много по-дълбоки и радикални структурни промени, много по-смели от тези записани в Меморандума за финансова помощ. “Сериозни структурни промени не означава съкращаване на заплатите. По-малка държавна администрация, означава повече работни места”, заяви Бакояни. До момента правителствата в Гърция обикалят около темата за закриване на нефункциониращи държавни предприятия и съкращения на държавни служители. Това е наболял въпрос, на който трябва да се погледне сериозно, подчертават от Демократичен Алианс. Същото важи и за реформирането на данъчната система. Тя трябва да се опрости и подобри. Данъчното облагане за бизнеса трябва да се намали и да се засили контрола.

Дора Бакояни подчерта, че предложената програма не трябва да се разглежда като предизборна платформа, а като план за изход на страната от кризата. Гай Верхофстад допълни: “В Гърция вече няма място за драми. Не става въпрос за тройката или за PSI, а за конкретен план как страната да излезе от омагьосания кръг, в който е в момента”. Той смята, че двете големи управляващи партии до момента ПАСОК и Нова Демокрация са по същество еднакво виновни за ситуацията, в която се намира страната. Те действат по един и същ модел, но са с различна клиентела (избиратели). От друга страна в Гърция, както и в останалата част на Европа се наблюдава опасно надигане на крайно леви или крайно десни политически организации, които могат да заплашат бъдещето на страните на стария континент. “Има алтернатива и тя е да погледнем трезво на проблемите на икономиката и да се заемем с решаването им преди да е твърде късно”, казва Верхофстад. Той определи периода, в който се намира Гърция като изключително интересен от политическа гледна точка и подчерта, че сега е моментът хората в страната да се отърват от старите си навици (ПАСОК и Нова Демокрация) и да вземат решенията за бъдещето си в свои ръце.

Категории: Политика Демократичен Алианс Дора Бакояни либералите и демократите в Европа Гай Верхофстад избори Гърция 2012
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus