Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас избяга от дебата на кандидатите за председател на Еврокомисията

29 Април 2014 / 10:04:13  GRReporter
913 прочитания

По-малко от месец преди европейските избори, които в различните страни-членки ще се проведат между 22 и 25 май в Маастрихт се проведе първият в историята на Евросъюза телевизионен дебат с участието на четирима от петимата претенденти да оглавят Европейската комисия.

Кандидатите на Европейската народна партия Жан-Клод Юнкер, Партията на европейските социалисти Мартин Шулц, групата на либералите в Европейския парламент Ги Ферховстад и Европейската зелена партия Ска Келер се изправиха пред аудитория от 700 млади граждани на Европа и в продължение на 90 минути представиха позициите си по въпроси като младежката безработица, имиграцията, дълговата криза, събитията в Украйна, енергийната политика и други горещи за ЕС въпроси. Дебатът бе предаден директно във всички страни-членки. Двама журналисти  следяха за стриктното спазване на регламентираното време за отговор и не пожалиха никого. След това четиримата отговориха на въпроси, които им зададоха участници в публиката.

Дебатът обаче протече в отсъствието на голямата надежда на Европейската  левица   Алексис Ципрас. От партията се опитаха да го оправдаят с доста неубедителния аргумент, че когато бил информиран за провеждането на дебата, той вече имал „програмирани прояви в други европейски страни”.

Всъщност Ципрас няма да присъства и на следващите два дебата, първият от които се провежда днес в офиса на Европейския парламент в Брюксел и вторият – на 9 май в университета във Флоренция. Кандидатът на Европейската левица ще благоволи да се яви пред избирателите едва на последния телевизионен дебат, който ще се състои на 15 май в Брюксел.

От дни голяма част от гръцките медии коментират негативно решението на Ципрас да избегне този пръв дебат на кандидатите за председател на Европейската комисия, който за пръв път ще бъде избран от европейските избиратели, а не от органите на ЕС. След провеждането на дебата обаче критиките са безжалостни.

В статията си в електронното издание Protagon.gr , след коментарите си за представянето на кандидатите и „огромната пропаст, която разделя Гърция от останалите страни-членки в Централна и Западна Европа по отношение на нивото на политическия дебат”,  съветникът по комуникации Вивиан Евтимиопулу пише: „Не виждам смисъл да коментирам отсъствието на Алексис Ципрас, защото онези, които го съветваха да избегне дебата се оказаха прави. Не виждам как щеше да се отзове на нивото и хода на дискусията дори и за една минута”.

„Четиримата в Мааастрихт, един „по работа” е заглавието на коментарната статия на журналистката Христина Пулиду в същото издание. Тя пише: „Не, петият член на тази компания – г-н Алексис Ципрас вчера отсъстваше. Обяснението за това бяха неотложните му задължения в рамките на европейската му обиколка. Недостатъчно. След като другите четирима намериха време да участват, аргументът на петия, че е имал друга работа не може да бъде приет. Всички имат една и съща „работа”, всичко е въпрос на приоритети, а координаторите на дискусията отбелязаха отсъствието на г-н Ципрас и неговото оправдание по много благовиден начин, като приканиха публиката да аплодира онези, които са избрали да отсъстват…Г-н Ципрас няма да участва в три дебата, ще участва в четвъртия. По време на първите три ще ... „има работа”. Дали това се дължи на лоша организация или на самоосъзнаване?”, пише тя.

Заслужава да се отбележи фактът, че датата на дебата бе обявена още на 29 януари. От СИРИЗА пък твърдят, че са получили поканата на 19 март, когато „вече беше късно”, както посочват.

Във всички случаи и  въпреки отсъствието на Ципрас дебатът беше много жив и изпълнен с директни конфронтации между кандидатите, които представиха позициите си по всички „горещи” теми за Европейския съюз.

Пропусналите да го проследят на живо могат да го гледат тук: 

Категории: Политика европейски избори дебат кандидати за председател на Европейската комисия Алексис Ципрас Европейска левица
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus