Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас предизвика раздор в Европарламента

30 Януари 2014 / 17:01:16  Анастасия Балездрова
975 прочитания

Официални изявления, откровени нападки и една грешка в превода превърнаха отново лидера на гръцката опозиция Алекси Ципрас в основна тема в публичния дебат.

Полемиката провокира председателят на комисията за оценяване на работата на надзорната тройка и евродепутат от Европейската народна партия Отмар Карас, който заяви, че СИРИЗА няма никаква програма за управлението на Гърция. „С г-н Ципрас  се срещнахме в Страсбург. В продължение на повече от час го питахме какъв е неговият опит като лидер на опозицията, какви са неговите цели и предложения, какво би могъл да направи по-добре. През целия този час той не каза нищо за това. Единственото, което каза беше, че подкрепя Европейския парламент и би искал да му предостави по-голяма възможност за намеса в контактите и преговорите с тройката. Не направи никаква друга критика. Единственото, което каза беше, че ще подкрепят нашия доклад. Това е всичко, което имам да кажа”, заяви Карас пред членове на гръцкия парламент в сряда.

Реакцията от страна на СИРИЗА закъсня, въпреки че в аудиторията имаше партийни депутати. „Загубени в превода” в буквалния смисъл на израза, поради грешка на преводачката, която чула и предала името на Ципрас като „Zypern” (както е името на Кипър на германски език) евродепутатът Никос Хундис и трима партийни депутати чуха изявлението без да кажат нищо. Едва по-късно те осъзнаха, че Карас е разказал за срещата си с техния лидер и издадоха общо съобщение, в което определиха австрийския политик като „съидейник на г-жа Меркел и г-н Самарас”. Лидерът на Лявата платформа в СИРИЗА Панайотис Лафазанис дори заявил: „Ако беше казал нещо за г-н Ципрас  щяхме да го изгоним веднага”.

Част от трагикомичната част на историята е, че Отмар Карас уточнил пред журналист, посетил го по-късно в хотела, където е отседнал с думите: „Не бих могъл да се срещна с държава”.

От СИРИЗА не се ограничиха само с официалното си опровержение, но продължиха диспута и по време на днешната пресконференция на членовете на комисията, на която те представиха оценката си за действията на надзорната тройка.

снимка: tovima.gr

„Не отричам нищо от това, което казах вчера за Алексис Ципрас”, заяви Отмар Карас пред медиите днес.

От своя страна, евродепутатът от СИРИЗА Никос Хундис защити лидера на партията си, като посочи, че Алексис Ципрас е връчил на членовете на комисията програмата на СИРИЗА за управлението на Гърция. „На английски език, защото някои пишат, че сме им я дали на гръцки”, подчерта той.

Със същинската роля на защитник на лидера на СИРИЗА обаче се зае френският евродепутат от Партията на европейските социалисти Лием Хоанг-Нгок, съдокладчик в комисията за ролята на тройката в страните-членки, подписали меморандум за финансова помощ.

Той представи програмата, която Алексис Ципрас е предал на комисията и заяви: „Алексис Ципрас представи подробен икономически и социален анализ, както и политически предложения писмено”.

От своя страна Отмар Карас не отрече, че Ципрас действително е представил програмата на СИРИЗА, но допълни, че не се намира в Гърция нито за да оцени, нито да поправи лидер на опозицията.

По темата на пресконференцията за ролята на надзорната тройка Карас заяви, че по негово мнение нейната работа е била в полза на Гърция. Той посочи, че не тройката е предизвикала кризата, а че е неин резултат. „Тя е един инструмент, който бе създаден с цел да се справим с невижданата досега финансова криза. На европейско ниво не бяхме готови да се справим с нея, тъй като нямахме необходимите механизми”.

Карас каза още, че докладът на комисията поставя началото на дискусията за създаването на такива инструменти в Европейския съюз, като подчерта, че за това ще се изиска време, тъй като за целта трябва да бъдат променени европейските договори. „Но междувременно тройката трябва да довърши своята работа в Гърция, както направи това в други страни”, допълни той.

Колегата му от Партията на европейските социалисти посочи, че Европейският съюз не е бил готов да се справи с кризата и предупреди, че ако гръцкият дълг не бъде орязан политиката на бюджетни съкращения ще продължи с десетилетия.   

Далеч по-умереният евродепутат от Европейската зелена партия Филип Ламбертс посочи, че „в бъдеще не трябва да има тройка, а европейски механизъм за решаването на финансови кризи”. Той допълни, че една от грешките в приложената в Гърция програма е „липсата на справедливост, в смисъла, че по-слабите финансово поемат по-голямата тежест”. Според него в бъдеще трябва да се предприемат мерки, които да гарантират, че отговорността за прекомерното задлъжняване на дадена държава да се поема не само от нея, но и от нейните кредитори.

Категории: Политика Европейски парламент доклад надзорна тройка Отмар Карас Алексис Ципрас СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus