Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Credit Agricole избра Алфа за купувач на Емборики

01 Октомври 2012 / 09:10:53  GRReporter
1049 прочитания

Френската банка Credit Agricole отхвърли офертите на Националната банка на Гърция и Eurobank, които искаха да закупят Емборики. В момента единственият кандидат за поемането на Емборики остава Alpha Bank. В неделя френският холдинг оповести решението си на гръцката страна. Сливането трябва да приключи до 31 декември тази година и да отговаря на всички установени стандарти на надзорните органи.

През юли 2012 Crédit Agricole рекапитализира Емборики с 2,3 милиарда евро. Извън тази сума французите са се ангажирали да налеят още 550 милиона евро преди края на сделката. Самата сделка ще струва едно евро, посочват от френската банка. Crédit Agricole ще закупят 150 милиона евро конвертируеми акции от Alpha Bank. След успешно завършване на сделката Crédit Agricole ще има 10% от новата схема на Alpha Bank.

В средата на лятото Alpha направиха официално предложение за участие в наддаването. Банката ръководена от Янис Костопулос обяви, че сделката ще ограничи използването на държавен капитал за възстановяване на банката и ще допринесе за усъвършенстването на гръцката банкова система. В съобщението се казва, че след края на сделката Alpha Bank ще има (pro forma) 19% дял от депозитите на гръцкия финансов пазар и 25% от отпуснатите кредити с водеща позиция в корпоративното финансиране.

Решението на Credit Agricole да предпочете Alpha Bank пред Eurobank се оказа голям удар за банката на фамилията Лацис. Според информация разпространена в гръцките медии, придобиването на Емборики е имало ключово значение за реформирането и укрепването на Eurobank. От централата в Люксембург са изключително недоволни от развитието на събитията.

 

Категории: ИкономикаКомпании Alpha bank Емборики сливане
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus