Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Цветът на парите

22 Септември 2012 / 14:09:38  GRReporter
1655 прочитания

Поканите за ревюто на Мери Катрандзу са от най-желаните на Седмицата на модата в Лондон. Търсенето е толкова голямо, че дори известни личности от модния свят, като Анна Дело Русо, трябва да изгледат шоуто зад кулисите. И този интерес е оправдан. След  успеха на миналите й колекции, гръцката дизайнерка, която се представи за първи път през 2009 г.,  заинтересува журналистите, клиентите и инвеститорите - както писа един голям британски вестник, Катрандзу е влязла в полезрението на голяма бизнес групировка. Естествено, интересът е съпроводен от необходимата доза злоба. Ще може ли дизайнерката да повтори успеха си от миналите сезони или може би нейните характерни принтове ще изгубят силата и свежестта си? Отговорите са дадени от  вестниците и сайтовете. Катрандзу не само не отегчава публиката, а напротив, нейната колекция я оставя безмълвна. Съчетавайки традиционните големи принтове  с удобството и оскъдността, дизайнерката доказва, че е най-важният нов коз в ръцете на британската модна индустрия. Мери Катрандзу обяснява избора на банкнотите и марките с носталгичното си настроение.  "Когато бях малка, събирах марки и банкноти, които ми носеха роднините ми от пътуванията си, и мечтаех", разкрива тя в интервю.

  Гръцката дизайнерка, която живее в Лондон, впечатлява модния свят с колекцията си. Това не е първият път, когато 27 годишната внучка на Никос Катрандзу, основател на фирмата Катрандзос Спор, печели положителни коментари в чуждия печат за своите творения, включително и в авторитетен вестник като "Guardian". За кратък период Мери Катрандзу успява да изпъкне главно заради оригиналните си графични принтове, които украсяват тъканите на дрехите й.  През зимата на 2009 г. се вдъхновява от стари шишенца за парфюми. През пролетта на 2011 г. се обръща към света на модата и архитектурата. Разлиствайки албуми с фотографии на Хелмут Нютън и Ги Бурден от 70те години, усеща, че пространствата, които приютяват моделите, също са много важни. "С тази колекция исках да поставя стаята върху жената, вместо да поставя жената вътре в стаята" описва в свое интервю Катрандзу. Не само лампионите оживяват и стават мини поли (Нейната баба, Мери Гума, създава дизайна на осветителни тела). Дизайнерката използва разнообразни архитектурни елементи, които създават псевдо перспектива върху тъканта. Например, виждаме една рокля, чиято горна част изобразява  басейн във вила в Лос Анжелис, а  долната й част- нощната гледка към града от верандата на вероятно същата вила.

 

Дизайнерката се чувства много доволна от престоя си в Лондон и не планира да го напуска в близкото бъдеще.  Както самата тя обяснява, не би се колебала да се върне в родината си, ако почувства, че е дошъл подходящият момент. Като гъркиня, която живее в Лондон, чувства, че принадлежи към малцинството на хората, които се занимават с мода. Международно признатите гръцки дизайнери са  малко. И Катрандзу е винаги горда със страната си, но чувства, че е част от лондонската сцена.

 

Младата дизайнерка. започва следването си в Rhode Ιsland School of Design в САЩ и продължава в Central Saint Μartins в Лондон, където се дипломира със специалност "мода" през 2004 г. Дебютът й е на Седмицата на модата в Лондон през 2007 г. и от тогава се изкачва нагоре. Мери Катрандзу възвръща популярността на семейното си име, 30 години след затварянето на историческия универсален магазин Катрандзос Спор в Атина.

 

Категории: Мери Катрандзу дизайнер Лондонска седмица на модата
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus