Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ДИМАР или бомбата с часовников механизъм в ръцете на Самарас

07 Януари 2013 / 17:01:59  Виктория Миндова
983 прочитания

Парламентарната група на Демократичната Левица (ДИМАР), която участва в правителствената коалиция загуби двама депутати. Народните представители Одисеас Вудурис и Парис Муцинас бяха отлюспени от партията, след като решиха да подкрепят решението на опозицията СИРИЗА. Тя иска да се създаде специална комисия и да се потърси наказателна отговорност по случая със списъка Лагард не само за бившия финансов министър Георгиос Папаконстантину, но и от неговия наследник Евангелос Венизелос.

Венизелос в момента е лидер на ПАСОК и поддържа коалиционното правителство. Въвличането му в скандала с незаконната промяна на списъка с имената на гърците със сметки в швейцарска банка ще разклати серизно сегашната правителствена коалиция. Правителството се опасява, че това може да предизвика нова политическа криза, много по-сериозна от тази след детронирането на Герогиос Папандреу в края на 2011.

От СИРИЗА настояват, че Венизелос също има отговорност и искат да знаят защо списъкът с имената не е използван по-рано, за да се установят евентуални данъчни нарушители, които не са декларирали парите си в Гърция, преди да ги изнесат в банкови сметки в чужбина. Според тях той трябва да се разследва, както Георгиос Папаконстантину. Засега всички улики сочат главно към Папаконстантину и няма достатъчно основания лидерът на ПАСОК да се смята за наказателно отговорен. Затова трипартийното управление иска да изключи на този етап неговото име от разследването. От правителствената коалиция (Нова Демокрация, ПАСОК и Демократичната Левица) не са съгласни с начина, по който СИРИЗА разглежда проблема и искат от радикалната левица да направи разграничение между партийната и наказателна отговорност при прикриването на трите имена от фамилия Папаконстантину.

Вудурис и Муцинас от Демократичната Левица пренебрегнаха политиката възприета по въпроса с разследването на лицата замесени в списъка Лагард. Те отказаха да следват линията поставена от лидера Фотис Кувелис и й се противопоставиха открито, което им коства партийната принадлежност.

“Двамата депутати систематично и постоянно се разграничават от всички позиции, които партията отстоява, докато достигнаха до пълно отделяне от парламентарната група на Демократичната Левица”, обяви Кувелис. Той добави, че ДИМАР е демократична партия и уважава различните мнения, но в случая на двамата депутати са изчерпани всички възможности те да останат част от нея.

Прблемите с Вудурис и Муцинас започнаха още със сформирането на новото коалиционно правителство. Спорове за ролята, която трябва да играе Демократичната Левица бяха неизменна част от политическото всекидневие в партията. През ноември 2012, когато в парламента трябваше да се приеме третият пакет мерки за финансова консолидация, в Демократичната Левица се взе единодушно решение, че депутатите им ще гласуват с “Въздържал се”. Фискалните мерки противоречаха на идеологията на лявоцентристката партия, но гласуването “Против” би означавало оттегляне на подкрепата от коалиционното правителство. По тази причина Кувелис се опита да бъде неутрален, за да незасегне целостта на правителството и настоя неговите депутати да гласуват “Въздържал се”.

Парис Муцинас и Одисеас Вудурис решиха, че ще бъдат индивидуалисти и гласуваха “Против” третия пакет за фискална консолидация, срещу който Гърция получи одобрение за изплащане на 34,4 милиарда евро. Тогава за тях нямаше санкции. Без наказание се разминаха и след като гласуваха “Против” всички членове на бюджет 2013, с изключение на този, който окастря разходите за президентството. Новата им демонстрация на неподчинение, този път им коства и сега са независими депутати.

Местни политически анализатори  предвиждат, че през 2013 напрежението в партиите в управление ще продължи да расте. Вече приетите съкращения, ще започнат да се прилагат на практика и първите по-силни негативни вибрации в общественото пространство ще разклатят най-силно Демократичната Левица. Депутатите в нея са сериозно раздвоени за правотата и ефективността на водената досега икономическа програма и се очаква те първи да започнат да напускат кораба, когато приближи новата буря на социално недоволство.

Сигналите, които подава Демократичната Левица в началото на новата година са доста тревожни. Дали партията на Фотис Кувелис ще е камъчето, което ще преобърне каруцата на коалиционното правителство, все още не е известно. Притегателната сила на СИРИЗА, която флиртува както с ДИМАР, така и с ПАСОК може сериозно да разхлаби връзките в коалиционното правителство. Членовете на Демократичната Левица са много близки до идеологическите основи на СИРИЗА. Факт е, че на Гърция и на премиера Андонис Самарас им предстоят неспокойни времена. От единството на кабинета зависи дали страната няма да изпадне отново в политическа вакуум.

Категории: Политика скандал списък Лагард Демократична Левица отлюспване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus