Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Да развенчаем пет разпространени теории за виното

22 Септември 2012 / 13:09:53  GRReporter
1994 прочитания

Ако разгледаме някои от най-популярните  митове , които господстват в света на виното, ще се уверим, че някои от тях ще се разпаднат като къщички от карти.

 

Червеното вино се съчетава с месо, а бялото с риба - вярно.

Това е едно сравнително старо правило, което обаче се е променило през годините. Основната теория тук се базира на това, че червените вина, с киселините и танините си,  си подхождат с месата, които са богати, мазни и сочни на вкус. От друга страна белите вина си подхождат по-добре с по-леките ястия. Нещото, което се е променило много с годините обаче, е храната и нейните вкусове.

Днес има толкова много влияния и смесвания в кухнята, че е за предпочитане да съчетавате с вида на ястието, което готвите, а не това, което е в чинията. Това не означава, че червеното вино не си отива с  месото, а бялото с рибата, но като правило е относително старо. Сега правилото е, че с всяко ястие си отива онова вино, което ви доставя удоволствие. Има примери за бели вина, които чудесно се допълват с червено месо, както и съответно за червени вина, съчетаващи се с риба. Експериментирайте и открийте нови съчетания на вкусовете.

 

Виното се сервира със стайна температура - грешно.

Това е едно правило от преди много години,  когато не е имало централно отопление. Стайната температура преди е била почти същата като тази в мазето, с висока влажност и ниски градуси. Днес нещата са променени доста. Стайната температура в най-добрия случай е между 20 и 23 градуса, а дори и повече.

При високите температури червеното вино губи баланса си  и променя вкуса си. Усеща се повече алкохолът му и подчертаните танини, и губи постепенно интензивността на киселините, които първоначално е имало. Ако искате да се насладите на по-добър вкус, сервирайте виното хладно. Това, разбира се,  не е много ясно. Има много хора, които следват една определена температура за всяко вино, а и за конкретната чаша.  Едно просто и лесно правило е това на 15те минути. Извадете белите вина от хладилника 15 минути преди сервирането и сложете червените вина за същото време в хладилника. Това изглежда относително неточно и общо, но такива са всички общи правила.

 

Сладките вина си подхождат с десертите - почти вярно

Почти сте готови да сервирате десерта си. Вино от Самос заедно с шоколадова торта, нали така? Това предлагат специалистите, но не на всички ни се струва най-добрият избор. Сигурно някои съчетания  от този вид да са вкусни, но много са онези, които биха предпочели да съчетаят десертното си вино с малко фоа гра или с някои мазни колбаси.  Особено се харесва противопоставянето на сладко и солено, повече отколкото допълващите се вкусове.  А не сте ли се замисляли, че допълнителната захар от сладкото вино ще бъде в повече след захарта на десерта?

Разбира се, има и изключения. Един десерт с битер шоколад чудесно си подхожда с едно сладко вино.

 

Мерлото е фино - грешно

Обобщенията за конкретните сортове грозде, много от които са били достатъчно достоверни, днес са безполезни. Напредъкът  в производството на вино има много важна роля за крайния вкус на виното.

Разбира се, има вина, които отговарят на стереотипите, но те са все по-малко. Нека сме по-внимателни с обобщенията. Освен да опитвате, питайте и четете колкото можете повече за виното. Ще се изненадате приятно от многото етикети и видове, които до сега сте игнорирали заради  дългогодишните стереотипи.

 

 

Винените критици винаги са прави - грешно

Винените критици, когато дегустират различни марки, могат да предадат само две неща: колко е добро виното, базирайки се на вкуса, който виното би трябвало да има, и колко им е харесало виното, което са опитали. Тези две неща са свързани помежду си, но не са полезни на никого.

Познанията за виното са твърде лични и субективни. За да изглеждат полезни, критиците се опитват да предадат една обща идея за това какво да очаквате от едно вино, но също така и някои техни  предпочитания. Не всички имат еднакъв вкус, и личната гледна точка е очевидна и играе важна роля, както във всеки вид критика. Възможно е обаче да откриете критик, чийто вкус да съответства на вашия. По-добре да се научите да се доверявате на личните си критерии и предпочитания, и да изоставите стереотипите и обобщенията.

Категории: вино стереотипи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus