Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Да се засили надзора над частните застрахователи

24 Февруари 2010 / 08:02:26  GRReporter
2037 прочитания

„Няма да бъде справедливо клиентите на компаниите, които са осигурени чрез застраховките си да платят щетите, които предизвика застрахователна компания Аспида в размер от 12% от общия оборот на пазара на застраховките” заяви председателят на Съюза на застрахователните компании в Гърция Дукас Палеологос на конгрес на Съюза, който се проведе в Палатата на музиката в Атина. Г-н Палеологос предложи на правителството, че ако има нужда от капитали, за да покрие дефицита на застрахователна компания Аспида, да го покрие с данъците, които плащат компаниите от застрахователния бранш, които годишно са в размер от 500 млн. евро.

„Изминалата 2009 г. беше трудна и белязана от закриването на шест застрахователни фирми. Закриването е най-лошото за една фирма – това е неуспех за дейността на фирмата, което има отражение въху застрахованите в нея. Целта ни е 0% неуспех” проължи г-н Палеологос.

Създаден е миналата година нов орган за надзор на частните застрахователи, който е длъжен да вземе мерки и да подпомогне фирмите по време на кризата и да не позволи кризата да се превърне в алиби, отбеляза г-н Палеологос. В тази връзка, Дукас Палеологос поиска от главния секретар на Министерство на Министерство на финансите Илияс Пласковитис да не бъдат отменени Службите за надзор върху частните застрахователи, защото по този начин пазарът ще остане неконтролиран в следващите три години. От своя страна г-н Пласковитис заяви, че правителството няма да отхвърли възможността за в бъдеще частните застрахователи да участват в професионалните пенсионно-осигурителни каси, които за момента са държавни.

Г-н Дукас съобщи, че незастрахованите автомобили са над 800 000, но механизмите за контрол могат да се синхронизират, за да се открият собствениците и да започнат да си сплащат.

„Колкото по вече се затруднява държавата да плаща пенсионно-осигурителните разноски, толкова по-голяма е нишата, която се отваря за частните компании. Искаме да ни се признае, че можем да управляваме пенсионни фондове” заяви председателят на Съюза на частните застрахователи като отбеляза, че те са запознати с догмите, които съществуват по този въпрос.

„Хората искат сигурност в свят, който е все по-трудно да се контролира” с тези думи започна речта си Карл ван Хуле – директор на службата за застраховки и пенсии към Европейската Комисия. Той отбеляза, че секторът на частното застраховане е важен, но трябва да е добре организиран и контролиран. Основно, г-н ван Хуле се спря върху две теми – способността на компаниите да си плащат дълговете и необходимостта супервайзърите да имат възможност за навременна намеса, така че да дават адекватни предложения. И второ, провеждането на петото проучване QIS5 на Европейската комисия с цел да бъде съставен доклад за бранша на частното застраховане – дали компаниите изпълняват критериите за функциониране и какво може да се направи, което проучване ще се проведе през месец август тази година. Г-н ван Хуле отбеляза, че предишния път, когато е проведено това „упражнение” QIS4 през 2008 г. от общо 5000 фирми в бранша из цяла Европа са участвали 1500, но неговата цел е тази година да се включат всички, колкото и нереално да звучи това.

Тенденциите в политиката на ЕС спрямо частните застрахователи припомни главният директор по застраховането към Европейската застрахователна федерация Михаела Колер. Тя отбеляза, че застраховането в частните компании има своята роля в икономиките и тя е свързана с абсорбиране на риска.

 

 

 

 

Категории: Икономика частни застрахователни компании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus