Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Да спасим планетата!

11 Декември 2009 / 16:12:29  GRReporter
966 прочитания

Кремена Куцуку

Знаете ли, че ако вместо крушка от 60 вата използвате в домакинството крушка от 11 вата, ще спестите енергия на стойност 30 евро? Или че коефициентът „екологичен отпечатък” се е увеличил до такава степен, че се намираме в сериозен екологичен преразход, последиците от който са предвидими и опасни?

Тези и други интересни факти свързани с проблема за климатичните промени научиха гимназисти на среща – дискусия по случай деня на детето. Темата е избрана нарочно по повод провеждането на световната среща в Копенхаген, решенията от която са от изключително значение за спасяването на планетата.

Представители на световноизвестните природни организации Greenpeace и WWF разказаха на учениците за проблемите свързани с климатичните изменения и с помощта на интерактивни способи ги посъветваха как могат да спомогнат за задържането на проблема в логични граници. Организаторите подчертаха важността на ролята на децата и разказаха как младежите могат да помагат на много нива – вътре в семейството и извън него – в училище и в извънкласните занимания, допринасяйки за насърчаване на мерките, които всички ние трябва да вземем. Необходимо е да променим начина си на живот в името на планетата, да изберем средства и начини на потребление на енергия, които щадят околната среда и като цяло да променим  всекидневните си навици, за да допринесем за борбата с проблема.

Такис Григориу от Greenpeace запозна децата с целите на световната среща в Копенхаген. На нея ще бъдат взети решения за конкретни мерки, които трябва да изпълним в рамките на следващите 10 години. За да успеем да спасим планетата лидерите на държавите трябва да оформят мерките в договор, който да задължи силните и богати страни да намалят емисиите на отровни газове с почти 40%. Необходимо е също така да се помогне финансово на бедните страни. Подпомагането им обаче трябва да се извърши по „точния” начин – с инвестиции в „чиста енергия”.

Домакин на проявата бе гръцкото бюро на Европейския парламент, а инициативата за срещата е на гръцката организация за правата на детето.

Категории: климатични промени Копенхаген Гърция ученици
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus