Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Да живее карнавалът!

14 Февруари 2010 / 20:02:12  GRReporter
2251 прочитания

„Светът е оцелял защото се смял”- казват хората. Не че тези, които не се смеят няма да оцелеят, но определено който се страхува да отпусне душата си и поне за миг да се отдаде на веселие няма да познае чудотворната сила на смеха.  Карнавалът като явление има стара традиция, в дъното на която се крие желанието и стремежът на човека да се радва.  Светът видян през очите на карнавала е като  един безкраен празник. А да отидеш на карнавал е като да си купиш билет за лунапарк... Напук на всички проблеми и икономически кризи, верни на традицията си жителите  на Гърция и тази година не се отказаха от карнавала.  Както винаги най-голям успех той отбеляза в Патра. Макар и тази годинна празненствата да траеха само месец, те успяха за пореден път да доставят емоции на града и неговите жители.  В карнавалното шествие, което се проведе вчера по улиците на града участие взеха 30 000 души.  Днес след обяд през града мина второто  огромно празнично  шествие начело с краля на карнавала преоблечен като клоун и кралицата на карнавала с колесница от цветя във форма на сърце. В шествието взеха участие и big band-ът на карнавала,  група „Зелено развитие” и група  “No smoking”- представяща сценки осмиващи забраната за пушене. В шествието участва също и Лакис Лазопулос с програмата „Сатира в сатирата”. Сред участниците се появиха също и група „Брюкселски зелки”и „Борба на паркинга”.  Подготвените за празнуване участници с фантастичните си цветни костюми създадоха една наистина приказна атмосфера.  Каравалът в Патра ще завърши днес в 21ч. на  вълнолома  Аг. Николаос с безброй много светлини и фоерверки.

Освен Патра в празнично настроение се намираха тази година и други градове на Гърция. С пълна пара и силни Дионисиеви елементи се проведе карнавалът в Науса и Гревена. (Вече десета година под ред  карнавалът в Гревена се провежда под хумористичното заглавие „Пакостници”).

 „Карнавал на влюбените” наричат в Ксанти празненствата, в които тази година участниците бяха 17 000. Празнично карнавално настроение отбелязаха и жителите на Скирос и Тирнаво, където традицията на карнавала е от 100 години.

 

Категории: патра карнавал празненство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus