Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Данъчна Голгота 2013

28 Май 2013 / 15:05:58  Виктория Миндова
2531 прочитания

Ако ви се налага тази година да декларирате доходи в Гърция заредете се с много търпение. От тази година всички данъчни декларации ще се внасят само по електронен път, но това няма да улесни процеса. Напротив, няма да ви се разминат нито чакането по опашки в данъчното управление, нито бюрократичната лудост позната досега. Единственият начин, за да се справите с поредното административно препятствие е да се информирате добре и да се заредите с търпение.

GRReporter се свърза със специалиста по данъчни въпроси Андонис Музакис, който ни даде разяснения за процедурата, сроковете и евентуалните спънки, които можете да срещнете при попълване и внасяне на данъчната си декларация.

За разлика от предишни години, тази година данъчна декларация трябва да попълнят всички жители на Гърция, които са над 18 години. “Това важи без значение дали имаме приход и дали ще се наложи да платим данък”. Изключения за пълнолетни граждани се правят само за студентите, които нямат търговска дейност/не работят почасово и за изпълняващите задължителна военна служба.

“За чуждестранните граждани законът предвижда, че всеки, който получава приход в Гърция, трябва да го декларира в страната. Гражданите, които получават приходи от две или повече страни, трябва да установят, в коя държава са прекарали по-голямата част от данъчния период, за да декларират на едно място всичките си приходи”, каза Музакис.

Според действащата сега международна спогодба, гражданите трябва да плащат данък в страната, в която пребивава 183 или повече дни в годината. Ако успоредно има приходи в друга държава, те трябва да се опишат в декларацията и да се добави удържания данък в другата страна, за да се приспадне от местните данъчни служби.  

За да може да си попълните данъчната декларация в Гърция, трябва първо да имате код за ползване на държавната данъчна онлайн система TAXIS. Как да получим този код:

  1. влизаме на адрес https://www1.gsis.gr/registration/chooseRegistrationType.htm
  2. избираме “Начална регистрация” (Αρχική εγγραφή)
  3. избираме дали ще попълним декларацията като физически лица или представляваме фирма
  4. попълваме изискваната от нас информация
  5. след това да отиваме в районната данъчна дирекция да вземем кодовете за попълване на данъчната декларация.

От началото на седмицата опашките пред данъчните служби, за да се получат кодовете за достъп до системата са огромни. Хората чакат по няколко часа, за да могат да се върнат вкъщи и да почнат да попълват в интернет данъчните си декларации. Всички граждани, които и миналата година са подали данъчната си декларация по интернет, могат да използват миналогодишните си кодове. Те важат до 30 август 2013.

Изключения от електронното въвеждане на данъчните декларация ще има само в редки случаи, когато служителят в съответната служба отсъди като необходимо подаването на декларацията лично. Причините да се позволи данъчната декларация да се подаде на ръка, а не по електронен път е, ако гражданинът няма никаква възможност за достъп до интернет или е неграмотен. “Смятам, че тези случаи ще са малко”, коментира Музакис.

След като вече сте придобили кодовете за достъп, идва време за самото попълване на декларацията. Първо трябва да се потвърдят данните на данъкоплатеца. Специалистът отбеляза, че има голяма вероятност датата на раждане на гражданина да е погрешно въведена в системата. “Ако установите подобен проблем, ще трябва задължително още веднъж да отидете до районната данъчна служба, за да поправите въведените данни”.

Всяка получена сума през годината и всеки удържан данък, трябва да бъдат включени в декларацията. Трябва да впишете данъчния номер и данните на лицето или фирмата, от която сте получили средства през годината. “Това се прави, за да се улесни контрола на финансовото министерство, което по-лесно ще може да установи дали коректно попълваме направените през годината транзакции”, пояснява Музакис. На практика това означава, че трябва да знаете данъчния номер и данните на всички лица и фирми, от които през изминалата година сте получили пари – работодатели, наематели (ако давате жилище под наем) и други източници на средства.

В рамките на 15 дни след електронното попълване на декларацията трябва лично да занесете всички придружаващи документи (договори за възнаграждения, за получаван наем, банкови депозити и документи за приходи от други източници) в районната данъчна служба, като доказателство за декларираното по електронен път. Това важи и за пенсионерите, и за безработните. По-големите пенсионни фондове вече са качили в интернет декларации, които да улеснят техните клиенти. Същото се очаква да направят и бюрата по труда.

Един от проблемите, които остават е облагането на лихвите върху банковите депозити. Не е нужно да си богат, за да имаш сметка в банка, подчертава данъчният специалист. В нея може да получавате пенсията, заплатата или социалната си помощ. Сега трябва да се представи специален документ за начислената лихва през годината върху парите в банката, както и за удържания данък върху прихода от лихва, който ще се приспадне от общата сума.

“Въпреки, че банките са задължени да изпратят поименно удостоверения на клиентите си, свързани с лихвите и данъците по депозитите, те все още не са дали тази информация”. Ако имате сметка в гръцка банка, свържете се с банковия клон, който ви обслужва и им поискайте удостоверение за получени лихви по депозитите и удържания данък по тях.

Категории: ИкономикаПазари данъчна декларация данъци 2013 Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus