Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Данъчни нарушения разцъфтяват на гръцките острови и това лято

15 Август 2012 / 18:08:09  GRReporter
1346 прочитания

Акцията на икономическата полиция в Гърция показа, че в 53% от туристическите обекти в страна се извършват данъчни нарушения. В периода от 10 до 13 август са били извършени 707 данъчни проверки, които са открили общо1631 нарушения на данъчния кодекс на 373 нарушители. Първи в списъка на районите са липса на каквато и да е данъчна дисциплина са Левкада, където всеки ревизиран обект се е оказал нередовен. Следват Родос, Парос, Андипарос, Кос и Евия, при които над 80% от проверките са установили по едно или повече нарушения. Търговците в тези райони не само, че не издават редовно касови бележки, но и въртят очевидни далавери с отчетността. В резултат, на което местните данъчни служби губят стотици милиони евро от нерегистрирани продажби, а сивата икономика расте въпреки кризата. Най-ниска е степента на нарушения в Александруполис (11%), Уранополи-Йерисос-Неа Рода (15%) и област Йоанина (20%).

“Изкарахме едноседмична почивка на остров Тасос това лято. За престоя ни там не ни дадоха нито една касова бележка в таверните, които посетихме”, казва пред GRReporter българско семейство посетило северногръцкия полуостров тази година. Там процента на данъчно некоректните търговски обекти според данните на икономическата полиция е 53%, което отговаря на средно установеното за турситическите райони в страната. Друг номер, който търговците прилагат е издаването на касов бон, който е на по-малка стойност от дадената поръчка, като на клиентите се представя написана на ръка сметка.

Междувременно полицията съобщи, че е заловила пратка с 500 хиляди пакета нелегални цигари в района на Солун. Заловени са четирима мъже на възраст 50, 53, 68 и 77 години, които са обвинени в нарушение на Митническия кодекс. Полицията е направила пробива след като спряла товарен автомобил, каран от 53-годишния обвинен и в него са били установени пет кутии с цигари, които не са били маркирани с бандерол както е установено по закон. След разследване на случая органите на властта открили склад в района на Евосмос 181 кашона с 123,6 хиляди кутии нелегални цигари, а в дома на 53-годишния още 75 пакета. В последствие са били разкрити и неговите съучастници и общият брой на иззетите нелегални пакета цигари е 509 430. Задържаните ще бъдат изправени пред прокурор.  

Категории: ИкономикаКриминална хроника данъчни нарушения острови Гърция касови бележки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus