Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Данъчни служители ... са забравили да декларират вили, луксозни автомобили и банкови преводи

04 Декември 2013 / 17:12:46  GRReporter
930 прочитания

Луксозни автомобили, чиято покупка не съответства на доходите, недекларирани скъпи недвижими имоти и банкови преводи в чужбина, е установила Службата за вътрешен контрол към финансовото министерство при проверка на данъчни служители.

Повечето от тях бързат да подадат коригиращи данъчни декларации, за да покрият направените покупки или парични преводи в чужбина. Позовават се на дарения, получаване на капитали от предишни години, заеми и продажби на активи, за да оправдаят декларациите си.

След задълбочената проверка на имущественото състояние, извършвана за първи път, са установени пропуски, които според високопоставен служител във финансовото министерство, предизвикват подозрения не просто за укриване на данъци, а за незаконни сделки.

Във вчерашното съобщение на финансовото министерство се посочва, че до 30 ноември са извършени 93 проверки на имущественото състояние, от които 44 проверки на ръководители с различен ранг, като директори, заместник-директори, началник отдел, а останалите 49 проверки са на контрольори – служители.

Става дума за проверки, предвидени в плана за действие на министерството, предимно на служители, заемащи ръководни постове. Основната цел на тези проверки е „самоочистването“ на министерството и възстановяването на доверието на гражданите в държавната администрация.

Финансовият министър Янис Стурнарас в свое писмо, изпратено до председателите на Асоциацията на гръцките банки и на Асоциацията на кооперативните банки в Гърция, е поискал незабавен отговор от страна на банките във връзка с документите на Службата за вътрешен контрол на министерството, а именно предоставянето на данни за проверяваните лица.

В странните данъчни декларации Службата за вътрешен контрол е установила следното:

• За да прикрие покупката на луксозен автомобил на стойност 161 000 евро данъчен служител е подал коригиращи декларации на обща стойност 227 000 евро.

• Високопоставен данъчен служител не е декларирал покупката на луксозно жилище, в резултат на което е бил принуден да подаде коригираща декларация. Неговата съпруга пък е проверявана за паричен превод в чужбина на стойност 560 000 евро.

• Служителка на Финансова инспекция е подала коригиращи декларации за 8 от 10-те години, за които е проверявана, като посочва доходи на съпруга си (предприемач) над 600 000 евро, за да оправдае имущество на семейството, но и парични преводи в чужбина на стойност над 100 000 евро.

• При служител на голямо данъчно подразделение в Атина са открити банкови преводи на стойност 380 000 евро, които не съответстват на декларираните му доходи.

Освен това служителите от звеното за вътрешен контрол, както и техните колеги в данъчните подразделения, ще трябва да проверят и коригиращите декларации, за да се установи дали са верни данните, посочени в тях. Същият високопоставен служител във финансовото министерство отбелязва за вестник „Катимерини“, че след проверката на коригиращите декларации ще бъде извършена повторна проверка от друго звено за контрол на финансовото министерство, и там, където бъдат установени пропуски по отношение на проверките, ще бъдат налагани наказания, санкции и ще последват дори уволнения.

Изборът на проверяваните лица се осъществява въз основа на определени критерии, като например заеман пост в процеса на контрол, степен на отговорност на позицията, времето, през което е заеман постът и т.н.

За 2013 се проверяват:

• Служителите, които заемат или са заемали през последните три години поста директор, заместник-директор, началник отдел, в звена, които са на подчинение на Главния секретариат за публични приходи, на Главния секретариат за информационни системи и на Специалния секретариат на Службата за борба с икономическите престъпления.

• Служителите, които заемат поста контрольор в регионалните дирекции на горните служби в продължение на минимум две години.

За 2013 ще бъдат извършени общо 240 подобни проверки на имущественото състояние, от които 110 са на директори, заместник-директори и началник отдели, а 130 – на контрольори.

 

 

 

Категории: финансово министерство проверки данъчни престъпления
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus