Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Данъчно облагане по модела на САЩ

26 Август 2012 / 12:08:03  GRReporter
2789 прочитания

Променя се из основи моделът за данъчното облагане на доходите на физически лица, като финансовият екип на правителството подготвя за прилагане една проста система по американски образец, която се основава на принципа „приходи минус разходи”.

Според източници, новата система предвижда от общия доход на всеки данъкоплатец да се изваждат всички разходи, с изключение на тези, които са свързани с придобиване на имущество и плащане на сметки за режийни разходи.

„Чистата” сума, която ще се получава, ще бъде облагана с данъчни ставки от 25% до 45%. Тъй като, както става ясно, облагаемият доход ще става по-нисък след изваждането на направените разходи, ще се увеличат данъчните ставки, които днес започват от 10% за доходи до 12 000 евро.

Във финансовото министерство смятат, че с новата система, която се очаква да бъде въведена за доходите през 2013, търговците и хората, упражняващи свободни професии, ще декларират много по-високи доходи, тъй като данъкоплатците ще започнат отново „лова” на касови бележки, за да си спестят данъци.

Едновременно с това, за по-доброто функциониране на системата, въвеждането й ще бъде съчетано с електронно проследяване на издаването на касови бележки при търговията на дребно.

Според същите източници, ще бъдат осигурени стимули (напр. връщане на суми) за използването на карта за касови бележки, кредитни и дебитни карти.

Също така всички касови апарати на фирмите за продажба на дребно на стоки и услуги ще бъдат свързани с Главния секретариат за информационни системи към финансовото министерство, за да може да се отчитат в реално време и данните от касовите бележки при плащане в брой.

По-конкретно за необлагаем доход ще се признава общият размер на разходите на всеки данъкоплатец, с изключение на разходите за купуване на недвижими имоти, автомобили или друго имущество.

Разходите ще се приспадат 100% от общия доход, от заплати, пенсии, наеми, земеделски доходи и т. н.

Рамката

При новата система ще се вземат предвид всички разходи, които въз основа на съществуващата законова рамка се използват днес за достигане на необлагаемия праг от 5 000 евро (разходи за купуване на потребителски стоки и предоставяне на услуги, разходи за магистрални такси, застраховки на автомобили и др.), както и тези, които осигуряват намаляване на данъка с 10%, като наеми, разходи за лечение, за медицински прегледи и изследвания, учебни такси, застраховки живот, разходи за възобновяеми енергийни източници и др.

При новата система за определяне на необлагаемия праг освен разходите за придобиване на имущество, няма да се вземат предвид и разходите за плащане на сметки за ток, вода, телефон и билети.

Мощен стимул за искане на касови бележки


Касовите бележки отново ще станат ценни, тъй като данъкоплатците ще могат чрез тях да си спестят плащането на данъци. И ако съществуват опасения, че с масовото събиране на касови бележки повечето данъкоплатци ще постигнат по-висок необлагаем праг, от финансовото министерство отговарят, че от друга страна всички търговци и хора със свободни професии ще бъдат принудени да издават касови бележки за всички продажби на стоки или услуги и да плащат изцяло съответния ДДС.

Както обясняват те, при новата система ще се увеличат и приходите в хазната от данък общ доход, тъй като ще има голямо увеличение на декларирания оборот от всички търговци и хора със свободни професии.

По-конкретно, за да бъдат хората по-силно стимулирани да искат касови бележки и всички търговци да бъдат принудени да ги издават, предложението за въвеждане на новата система предвижда минималната ставка, с която ще се облага чистата сума, оставаща след приспадането на разходите, да възлиза на 25%.

Т. е. тя ще е по-висока от най-високата ставка на ДДС, която е 23%. Така данъкоплатците ще имат мощен стимул да искат касови бележки, тъй като при издаването им ще плащат ДДС от 13% до 23%, но ще си спестяват данък общ доход минимум 25%.

Бонуси при използването на карта за касови бележки, кредитни и дебитни карти

С електронния контрол върху издаването на касови бележки за продажба на стоки и услуги, ще бъдат отчитани в реално време разходите на данъкоплатците.

«Бонуси» ще получават данъкоплатците, които използват карта за касови бележки, кредитни или дебитни карти.

Така например, според източници, тези, които изберат да използват при покупките си кредитни или дебитни карти, или се снабдят и използват карта за касови бележки, ще получават бонуси - или връщането на малка част от сумата за покупката, или намаляване на ДДС, с който се облага закупената стока или услуга.

Планът

Едновременно с това ще бъде даден тласък на плана за свързване на всички касови апарати с Главния секретариат за информационни системи, за да може да се отчитат в реално време и продажбите, за които се плаща в брой.

Категории: данъци модел САЩ приспадане на разходи министерство на финансите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus