Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дайте шанс на Гърция

12 Март 2012 / 14:03:31  Анастасия Балездрова
2361 прочитания

През последните две години в Гърция настъпиха толкова много промени, колкото не бяха осъществени през последните 35. Страната застана на прага на пълния крах, реформите се забавиха да започнат, а една част от хората решиха, че единственият начин да се справят със ситуацията са уличните протести и размирици. „Всичко това създаде една погрешна картина за Гърция, докато тук тече най-строгата в съвременната история програма за бюджетни съкращения”, казва Мери Андреади, мениджър в рекламната агенция V+O Communication.

В интервю за GRReporter тя представи опита на някои от водещите гръцки компании да променят имиджа на страната сред европейската общественост. С помощта на световноизвестния специалист по маркетинг и реклама Питър Икономидис, поел творческата част на кампанията те публикуваха нейния девиз във водещи европейски медии в може би най-решителните за Гърция дни в края на февруари.

„Кампанията “Give Greece a chance” беше осъществена през трите дни от 24 до 26 февруари в две големи комуникационни сектори. Единият беше публикуването на реклама на цяла страница в 17 големи европейски вестници, като дадохме акцент на страни като Германия, Франция, Холандия и Белгия. Между тях имаше и три англоезични издания, които се разпространяват в цяла Европа, като Wall Street Journal, Financial Times и International Herald Tribune.

Основният девиз в рекламата беше „Give Greece a chance”, последван от ред послания към европейските граждани. В края бе изписан електронният адрес на сайта на кампанията, който е и нейната втора част. Материалите бяха написани на четири езика: немски, френски, холандски и английски с цел да могат да достигнат до колкото е възможно по-голяма част от европейската публика.

Инициативата беше еднократна с общественополезна насоченост. Беше финансирана от група изтъкнати гръцки бизнесмени. Единствената цел беше да се покаже, че направените до днес жертви от гърците в рамките на най-строгата програма за финансови ограничения не са напразни. Това е една мрежа от бизнесмени, които имат професионални и приятелски отношения помежду си и еднакъв начин на мислене. Те установиха, че дискусията за хода на Гърция е започнала да отслабва както във вътрешността на страната, така и в чужбина. Т.е. нейната същност е започнала да се покрива от стереотипи и погрешни разбирания. Една голяма част от европейската общественост на практика е жертва на едно заблуждение, което представя гърците като мързеливци, които масово укриват данъци, като хора, които не са направили абсолютно нищо през последните две години, за да спасят страната си.

Понеже всички направени жертви не можеха да се поберат в една публикация, беше създадена електронната страница. В нея освен представянето на инициативата и компаниите, които я финансираха има част, посветена изцяло на всички действия от страна на Гърция през последните две години, като се позоваваме на официалните данни. Посланието е: „Бихме искали да обърнете внимание на целите, които досега сме постигнали, а не само на онези, където не сме успели”.

Има ли в кампанията послание и към самите гърци?

Да, то е насочено и към самите тях. Така или иначе в рамките на кампанията беше създадена страница във Facebook, която бе посетена от много гърци. Публикации бяха направени и в гръцки медии.

Как започна цялата инициатива? Разкажете ни за намесата на известния специалист по маркетинг и реклама Питър Икономидис.

Дискусията около това как е представена Гърция най-вече в чужбина бе обект на проблематика от доста време. В много и критични моменти тя бе изместена от основния обект и бе ограничена в рамките на някои стереотипи. Всички тези хора, които бяха обединени от общия си начин на мислене и обезпокоени от този ход на нещата решиха да предприемат инициативата. Питър Икономидис и в миналото е изразявал мнението си, че Гърция се нуждае от промяна на имиджа. Че трябва да се освободим от образа на гърка, преставен само като Зорбас, а трябва да покажем съвременния облик на страната и да комбинираме добрите неща от миналото й с перспективите за бъдещето. Той беше един от хората, които се включиха в кампанията без заплащане и заедно с компанията си пое цялата творческа част на проекта. А нашата компания V+O Communication се занима с комуникацията.

Разбирам, че е нямало държавно финансиране.

Не, нямаше. Беше една частна инициатива, финансирана от стабилни гръцки компании. Така или иначе официалните държавни органи бяха информирани за цялата инициатива, когато вече беше завършена. На практика компаниите, които участваха просто информираха министъра на финансите и вицепремиер Евангелос Венизелос в рамките на официална среща.

Как беше приета кампанията?

Ние сме много удовлетворени от нейния прием, особено в чужбина. В Гърция тя бе приета с ентусиазъм, но посланието и целта й бяха да достигне извън границите на страната, където се приемат и решенията, които ни засягат. Имаше много голям интерес от чуждестранни медии. Кампанията стана обект на интерес и бе спомогната в много голяма степен от интервюта и статии. Коментарите бяха много положителни. Например в Германия медийните материали, които говореха за нея бяха над 100, като повечет от тях бяха положителни, а останалите – просто неутрални. Голям беше интересът също в Холандия и Франция. Кампанията бе представена и в големи световни медии като CNN и Bloomberg.

Категории: Кампания имидж Гърция стереотипи компании финансиране европейска общественост публикация вестници
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus