Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Един от най-големите инвеститори замразява дейността си в Гърция

12 Януари 2016 / 11:01:15  GRReporter
1287 прочитания

Канадската компания за добив на злато El Dorado прекъсва инвестиционните си планове в Гърция. Според съобщението на  компанията до фондовата борса в Торонто причината за промяната е позицията на гръцкото министерство на енергетиката и околната среда, която се определя като „открито конфронтационна”.

В съобщението се посочва, че дъщерната компания в Гърция Hellas Gold „към момента не е в състояние да завърши инвестиционните си планове в Халкидики, поради действията и пропуските на министерството и други държавни инстанции във връзка с издаването на рутинни разрешителни и одобрения, които са не само законно, а и договорено задължение на гръцката държава”.

От Eldorado Gold уведомяват, че прекъсват работите по изграждането на мина в района на Скуриес и предупреждават, че същото ще последва и в района на Олимпиада, ако не получат съответното разрешително до края на март. До момента в проекта в Скуриес са инвестирани 300 милиона долара, а в строителните работи в Олимпиада са заети 500 души.

В същото време канадската компания е прекъснала строителните работи и инвестициите си в регионите на Лофос край Перама в област Еврос и до село Сапес в област Родопи, тъй като разрешителните за двата проекта не са издадени „за срок от повече от две години”. Компанията все пак ще продължи да извършва минималната работа по поддръжката на проектите, за да може да си запази правата на експлоатация.

В допълнение от El Dorado посочват, че обмислят да отложат за по-късно разширяването на мината в село Стратони в Халкидики, която ще просъществува за около три години, ако не бъдат осъществени инвестиции в размер на 25 милиона долара. За тях също трябва да бъдат издадени навременно разрешителни от гръцките власти.

Канадската компания отбелязва, че проектите в Гърция са перспективни с доказани икономически и социални ползи, но значителните рискове за изпълнението им от страна на гръцкото министерство на енергетиката и околната среда не ѝ предоставят друг избор освен намаляването на дейностите и персонала.

Тя оставя открита възможността за задействане на дейността и инвестиционните си планове отново, ако бъдат издадени навреме необходимите разрешителни и бъде постигнато действително сътрудничество между дъщерната компания Hellas Gold и гръцката държава в рамките на договореностите.

Президентът и главен изпълнителен директор на El Dorado Пол Райт ще се срещне с министъра на енергетиката и околната среда Панос Скурлетис в сряда. Днес той информира медиите за намеренията на компанията, а по-късно ще се срещне с представители на служителите на Hellas Gold, за да ги осведоми за събитията. 

Категории: ИкономикаКомпании златодобивни мини Халкидики компания El Dorado Hellas Gold прекъсване на инвестиционните планове гръцко министерство на енергетиката и околната среда
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus