Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Денят "Не" 72 години по-късно

28 Октомври 2012 / 11:10:26  GRReporter
1095 прочитания

В Солун военният парад започна в 11.00 ч. и продължи само 38 минути. Парадът в присъствието на Президента на Републиката Каролос Папуляс се проведе при драконовски мерки за сигурност.

След края на военния парад Каролос Папуляс изрази своята увереност, че въпреки изпитанията, Гърция ще излезе от кризата. „Не може да искаш повече от този народ, дал е вече всичко”, каза гръцкият президент, като добави: „Европа вече признава, че сме направили много, постигнали сме много повече от други страни, които също са изправени пред проблеми”.

Също така Каролос Папуляс заяви, че някои явно искат да забравят какво дължи Европа на малка Гърция, тъй като именно съпротивата на гърците е забавила нацистките войски и е спомогнала за падането на Хитлер.

След края на парада последваха незначителни инциденти между демонстранти и полицейски сили, когато демонстранти се опитаха да разкъсат полицейския кордон и да излязат на крайбрежната улица, но бяха отблъснати от полицаите. Последваха сблъсъци между младежи и силите за борба с безредиците. В района полицейското присъствие остава засилено, за да бъдат предотвратени други инциденти.

В Атина ученическият парад, който продължи само 30 минути, се проведе в присъствието на министъра на образованието Константинос Арванитопулос, като преди това бе отслужен молебен в църквата „Св. Дионисий Ареопогит”.

Една от участващите в парада ученички премина боса пред трибуната с официалните лица

Затворени бяха метростанцията на площад Синтагма, както и всички улици около площада. Две жени бяха задържани на площад Синтагма, тъй като се опитаха да минат през полицейския кордон и да гледат отблизо парада.

Поради лошото време и интензивните валежи бяха отменени парадите в Комотини, Гревена и Янина.

 

 

Категории: военен парад ученически парад национален празник 28 октомври мерки за сигурност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus