Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Депутат от Златна зора отрича Холокоста срещу евреите

07 Юни 2013 / 18:06:33  GRReporter
5189 прочитания

Депутатите от Златна зора вече не се колебаят да показват истинското си лице и в парламента. В реч пред колегите си в народното събрание говорителят на партията Илиас Касидиарис заяви, че отрича Холокоста срещу евреите по време на Втората световна война като исторически факт. Това бе поредното предизвикателство от страна на неонацистката партия. Най-скорошното беше изявлението на парламентарния й представител Христос Папас, който призна, че в миналото е написал хвалебствени за Хитлер текстове и допълни, че “бъдещето на тази държава е нацизмът”.

Думите на Илиас Касидиарис предизвикаха суматоха на парламентарните банки. Той направи изявлението в коментар на отказа на бившия директор на инвестиционен фонд Сами Мионис да се яви пред парламентарната комисия, която разследва случая със списъка Лагард.

Златнозорецът определи Мионис като “ключовата фигура в случая” и коментира нежеланието му да даде показания с еврейския му произход и най-вече с факта, че в комисията участват депутати, които отричат Холокоста.

“Разбира се, че участват депутати, които отричат Холокоста. Ние не искаме да отидем в държавата на ционистите – убийци. Когато този господин стъпи с крака си в страната ни ще бъде изправен пред правосъдието”, заяви по много предизвикателен начин Илиас Касидиарис и предизвика остри реакции от присъстващите в пленарната зала депутати.

Василис Иконому от Демократичната левица, който застана пред микрофоните след златнозореца директно попита заместник-министъра на вътрешните работи Хараламбос Атанасиу какво щеше да бъде отношението към един човек, който отрича Холокоста в Германия. “Преди мен на този подиум се намираше един такъв човек. Предвидено ли е наказание за неговото поведение? Демократичната левица алармираше за нуждата да бъде приет закон срещу расизма, а сега самата реалност показва колко е необходим”.

Когато духовете се усмириха заместник-министърът взе думата и обясни, че в предложението на Нова демокрация се предвиждат санкции за онези, които твърдят, че е нямало гонения срещу евреите. В отговор депутатът от Демократичната левица посочи, че за думите си Илиас Касидиарис щеше да бъде осъден на пет години затвор.

Малко по-късно златнозорецът отново взе думата и призова Демократичната левица да престане да говори за Холокоста. “В конкретната партия членуват субекти като Мария Репуси, която отрича, че е имало геноцид над понтийците и гърците в Мала Азия. За тази история има вина и Нова демокрация, която издаде отвратителната й книга. Няма да превърнете Гърция в Германия, Златна зора няма да ви го позволи”, заяви Касидиарис, а председателстващата Мария Колия – Царуха от Независимите гърци нареди да не бъде вписана в протокола на заседанието думата “субект”. “Колкото и да не съм съгласна с позицията на Мария Репуси, тази дума е недопустима”, заяви тя.

Еврейската общност в Солун реагира незабавни и осъди по най-категоричния начин изявленията на депутата от Златна зора. Председателят на общността Давид Салтиел посочи, че отричането на Холокоста обижда преди всичко гръцкия парламент, който през 2004 прие обяви ден, посветен на паметта на гръцките евреи – мъченици и герои от Холокоста, “както правят всички цивилизовани нации, които не искат да забравят историята”.

“Това е също обида към борбата на гърците срещу нацизма и потъпкване на паметта на убитите, борили се за достойнство и човечност срещу жестокостта на Хитлер, към жертвите, загинали в газовите камери, сред които 6 милиона евреи, а сред тях 70 000 гръцки евреи”. Давид Салтиел призова демократичните парламентарни сили да приемат закон, който да е категоричен към расисткото насилие, ксенофобията, антисемитизма и отрицанието на Холокоста.

В духа на събитията свързаната с Нова демокрация фондация Институт за демокрация “Константинос Караманлис” изготви програма, която ще има за цел да се пребори с расизма и ксенофобията в гръцкото общество посредством осветяването на по-малко известни събития във връзка с Холокоста срещу гръцките евреи.

Категории: Политика Златна зора Илиас Касидиарис отричане на Холокоста еврейска общност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus