Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Депутати от СИРИЗА в подкрепа на терорист от „17 ноември”

18 Юни 2014 / 15:06:30  GRReporter
645 прочитания

Бурни политически реакции предизвика заявената позиция на депутатите от СИРИЗА Тасос Куракис и Василики Катривану, които се обявиха в подкрепа на искането за домашно лечение на Савас Ксирос. Осъденият терорист от групировката „17 ноември“ е поискал временно прекратяване на присъдата му в затвора позовавайки се на здравословни причини, а двамата депутати от СИРИЗА се изказаха в подкрепа на неговото искане. Тяхното присъствие в съда в Пирея, където Савас Ксирос бе отведен под конвой от служители в отдела за борба с тероризма, предизвика незабавни реакции. От Нова демокрация веднага излязоха с декларация, в която се казва, че е «недопустимо двама депутати на СИРИЗА да се появяват в подкрепа на терорист» и призоваха лидера Алексис Ципрас «да изясни позицията си към симпатизиращите на тероризма». На свой ред от ПАСОК заявиха, че става дума за «груба политическа грешка» и призоваха ръководството на СИРИЗА «да заеме ясна позиция».

В своя декларация двамата депутати от основната опозиционна партия защитиха позицията си, като посочиха, че реакциите, които предварително са очаквали, не могат да ги накарат да действат против съвестта си и против «това, което диктуват принципите на правовата дължава». Също така, като се позовават на здравословното състояние на Савас Ксирос, те добавят, че биха направили същото за всеки един затворник, който има толкова сериозни здравословни проблеми.

Очаква се съдът да се произнесе по искането за домашно лечение на Савас Ксирос на 26 юни.

Междувременно след инициативата на двамата депутати от СИРИЗА словесните сблъсъци продължиха в парламента. Депутати от Нова демокрация поискаха от лидера на левицата да осъди ясно и категорично заявената подкрепа за терориста Савас Ксирос. Едновременно с това те подчертаха, че едно е уважението към човешките права, за които призовава СИРИЗА, и съвсем друго – свидетел на защитата по дело за тероризъм. Също така те обвиниха основната опозиционна партия, че по този начин преследва предизборни цели.

От своя страна депутатът от СИРИЗА Зои Констандопулу реагира бурно, заявявайки, че «Гърция няма да се превърне в Гуантанамо», и посочи, че става въпрос за провокативни позиции, подклаждащи омраза. Тя напомни също така, че «съществува осъдителна присъда на Европейския съд по делото на Савас Ксирос, който е със степен на инвалидност 93%». «Такова предизвикателно и популистко оскверняване на паметта на жертвите не е правено дори от законните представители на семействата и техните адвокати», добави Констандопулу и призова депутатите от управляващата коалиция да спрат да наричат политическия си противник „терорист“.

 

Категории: СИРИЗА 17 ноември Савас Ксирос ПАСОК Тасос Куракис Василики Катривану
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus