Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Депутатът от ПАСОК Петрос Евтимиу нападнат от активисти на неонацистката партия „Златна зора”

21 Април 2012 / 14:04:44  GRReporter
1221 прочитания

Инцидентът е станал днес на обяд, около 13.30 ч., в атинския квартал Маруси, докато депутатът от ПАСОК и бивш министър на образованието Петрос Евтимиу разговарял в едно кафене с граждани, подкрепящи неговата кандидатура.

Според депутата в района се намирали и около 50 души, привърженици на националистическата партия „Златна зора”, които раздавали предизборни агитационни материали.

Когато разбрали, че депутатът се намира в кафенето, те влезли вътре и се опитали да го линчуват, като ругаели и скандирали лозунги срещу него самия и политиците изобщо.

“Мошеници, предатели, политици” и “Политически проститутки, чака ви бесилото”, това са част от обидите, които крещели привържениците на „Златна зора”, а според очевидци, преди да си тръгнат нападателите изпели и националния химн.

«45 години след преврата на полковниците, активисти на „Златна зора” избраха 21 април, за да упражнят насилие по време на среща с привърженици на кандидат депутата от ПАСОК Петрос Евтимиу», заяви говорителят на ПАСОК Фофи Генимата.

Тя подчерта, че «наглостта на „Златна зора” се подхранва и от теориите на конспирацията и от приказките на едро на нихилистите”. Говорителят на ПАСОК призова всички политически сили да осъдят проявите на насилие и да създадат единен фронт за защита на демократичните институции.

«Толерантността може да ни изиграе лоша шега. Не искаме да виждаме нацистки поздрави в гръцкия парламент, не искаме да виждаме, че се възнаграждават онези, които вярват в насилието и саморазправата. Нека им се противопоставим всички заедно», каза в заключение Фофи Генимата.

Междувременно говорителят на полицията Атанасиос Кокалакис заяви, че във връзка с инцидента се води разследване и е образувана съдебна преписка.

 

 


 
Категории: Петрос Евтимиу нападение привърженици Златна зора активисти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus