Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Десетки експонати откраднати от музея в Древна Олимпия

18 Февруари 2012 / 13:02:27  GRReporter
1740 прочитания

Вчера в стария Археологически музей на Древна Олимпия бе извършен обир от двама маскирани въоръжени с автомати мъже. Двамата извършители са заплашили служителката от охраната, завързали са я и са й запушили устата, след което са разбили пет витрини и са откраднали намиращите се в тях ценни предмети.

Полицията реагира незабавно и е предприела претърсване на района около и вътре в музея, за да събере улики, които може да помогнат за откриването на извършителите на дръзкия обир. Очаква се също така да бъдат взети показания от служителите в музея, както и от жители в района, които евентуално може да са видели извършителите.

Според източници, двамата извършители са се отдалечили пеша от музея и са вървели известно време преди да се качат на автомобил.

Междувременно продължава описът на древните предмети, откраднати от близо петте разбити витрини, за да се получи пълна картина на загубите.

В Древна Олимпия са пристигнали управителят на Префектура Западна Гърция Апостолос Кацифарас и председателят на Областния съвет Костас Карпетас. В свое изявление Кацифарас подчерта, че «е въпрос на чест незабавното разплитане на случая и връщането на откраднатите ценни предмети».

«Откраднати са близо 65 малки медни оброчни предмета, от хилядите, които има в Олипмия», посочи в изявление главният секретар на министерството на културата Лина Мендони. Що се отнася до охраната на музея, тя каза, че по принцип е трябвало да има трима охранители.

Мендони посочи, че служителката, охранявала музея по време на обира, се намира в тежко психическо състояние и добави: «Тя ни разказа какво е станало, но от тук нататък полицията поема случая».

Според източници, служителката, нападната от крадците, е дошла първа в музея, а вторият охранител е пристигнал малко след обира. Третият охранител е бил в отпуск.

Освен претърсването на района във и около музея, полицията преглежда и видео записите от охранителните камери в музея. Блокирани са околните пътищата и се проверяват автомобилите на пътуващите в района.

Министърът на културата Павлос Геруланос депозира оставката си пред премиера Лукас Пападимос.

«В Древна Олимпия е извършен обир, а не кражба»

«Политическото ръководство на страната знае много добре, че съществува огромен недостиг на охранители в музеите и археологическите обекти. Трябва обаче да подчертаем, че в музея на Древна Олимпия е извършена не кражба, а обир, което е нещо съвсем различно. Двама маскирани са нахлули в музея с автомати калашников в ръце, като преди това са принудили охраната да неутрализирала алармата. Случаят в Националната галерия от януари е съвсем различен», заяви Йоргос Димакакос, главен секретар на Съюза на служителите, охраняващи музеи и археологически обекти.

Според него, в момента остават незаети 1 200 места за охранители в подобни обекти, а близо 130 пазачи са се пенсионирали в края на 2011, за да не попаднат в трудовия  резерв.

В следващите месеци се очаква пазачите да намалеят още повече, тъй като охранителите на музеи и археологически обекти не са били изключени от трудовия резерв. «Най-лошото е, че не се очаква да бъдат назначени служители на трудови договори», каза Димакакос.

Следва да се отбележи, че проблеми с охраната имат музеи и археологически обекти главно по островите, а Съюзът на гръцките служители, охраняващи музеи и археологически обекти смята, че броят на охранителите в Древна Олимпия също е недостатъчен.

Обвинения отправя Съюзът на нещатните служители в министерството на културата

Председателят на Съюза на нещатните служители в министерството на културата Никос Хасомерис заяви, че политическото ръководство на министерството също носи отговорност за обира. Хасомерис от година и половина се опитвал да се срещне с ръководството на министерството, за да обсъдят въпросите, свързани със сигурността на музеите и археологическите обекти.

Освен това на 15 февруари, когато се гласувал законът за насилието по стадионите, Хасомерис поискал в него да бъде включен охранителният персонал и други длъжности в министерството на културата, но ръководството не му обърнало внимание.

Федерацията на служителите в министерството на културата

Въоръженият обир в музея на Древна Олимпия бе коментиран и в съобщение на Федерацията на служителите в министерството на културата.

Според Федерацията, «недопустимата политика на намаляване на персонала и създаването на трудов резерв в един толкова уязвим сектор като охраната на музеи и археологически обекти предава съкровищата на страната в ръцете на въоръжени безскрупулни крадци, като поставя в опасност живота на служителите».

Категории: Археологически музей Древна Олимпия обир въоръжени извършители министерство на културата
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus