Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Deutsche Bank предложи Geuro за Гърция, ако не иска Меморандума

21 Май 2012 / 20:05:32  GRReporter
1467 прочитания

Нова идея за Гърция представи Deutsche Bank в анализ на възможните варианти за усвояването на разрастващата се криза и тя е страната да се сдобие със собствена валута без да бъде прекъсната връзката с еврозоната – Geuro. Банката предлага тя да бъде вътрешна валута, която да се използва успоредно с обикновеното евро. Финансовите анализатори от германската банка отчитат, че има много голяма вероятност следващото гръцко правителство да бъде съставено от анти-меморандни партии. Те няма да искат да изпълнят задълженията поети от временното коалиционно правителство на Лукас Пападимос, в което участваха ПАСОК и Нова Демокрация. Има голям шанс едностранното анулиране на договора за финансова помощ до доведе пълно спиране на плащанията. В същото време алтернативата да се предоговори Меморандумът за финансова помощ изглежда доста нищожна, дори невъзможна на банкерите.

“Според нас възможността Международният валутен фонд и останалите страни от еврозоната да отстъпят от изискванията си към Гърция са невъзможни, което де факто означава край на помощната програма”. От Deutsche Bank смятат, че подобен прецедент на облекчаване на задълженията на страна, която се намира под финансов надзор ще доведе до провал на усилията за регулиране на кризата. Те се опасяват, че и други държави с финансови проблеми в Европа могат да поискат по-лек режим на фискална консолидация, което от своя страна ще увеличи натиска над Германия и ще я тласне към изход от единната валута. Въпреки това, в доклада на банката се казва, че е изключено Гърция да напусне еврозоната. Останалите страни от съюза също не биха я изоставили в труден момент.

“Пътят с най-малкото проблеми би бил да се спре финансовата помощ за гръцкото правителство, но да се продължат плащанията по външния дълг, както и рекапитализирането на гръцките банки”. В този случай  ще се въведе успоредна валута, която ще е обвързана с еврото, но страната ще има възможност да направи девалвация на вътрешния курс. Първоначално девалвацията ще е голяма, но след това правителството ще може да стабилизира икономиката и да възвърне курса на местната валута (Geuro) до нивата на еврото, чрез фискална консолидация и структурни реформи. По този начин Гърция няма да бъде напълно изолирана от единната европейска валута и ще има отворена врата за в бъдеще да се върне към еврото.

Категории: ИкономикаПазари Deutsche Bank Geuro Гърция избори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus