Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Девет стъпки за съвършеното шварц кафе

21 Октомври 2012 / 12:10:38  GRReporter
6876 прочитания

1. Купувайте пресни зърна

Ясно е, че кафето е много по-добро, ако се използва до няколко дни след изпичането. Най-сигурният начин за това е да го купувате от най-близкото магазинче за кафе (освен ако не можете сами да си го мелите). Избягвайте да купувате насипно от супермаркета. Кислородът и ярката светлина оказват възможно най-лошото влияние  върху печените зърна. Тоест ако продавачът не се постарае да предпази кафето, за да го продава прясно, складовете се покриват с масло от кафе, които се превръщат в окислена мазнина. Разбира се, има и опаковани кафета от признати фирми, които го изпичат, които се продават в непрозрачни пликчета.

 2. Пазете зърната пресни

Кафе, което е отворено, трябва да се пази винаги в херметически затворен съд. Стъклените бурканчета или керамичните съдове с ластик за затваряне са едно добро решение. Не го слагайте в хладилника (изпечените зърна са порести и поемат цялата влага и всичките миризми от ястията). Специалистите са против замразяването на кафето. Най-доброто решение е да купувате зърна за 5-7 дни и да ги съхранявате при стайна температура.

3. Изберете кафе от добро качество

Снобският дух, който съществува у познавачите на кафето се доближава до онзи при познавачите на виното. Истината е, че има огромно разнообразие от вкусове и видове. Специални кафета от далечни и малко познати източници по целия свят могат да ви предложат различни вкусови преживявания за цял живот. Във всеки случай, търсете 100% пресни зърна Арабика, а по-евтините алтернативи са сортовете Робуста, с по-голямо съдържание на кофеин, но и с по-тежък вкус.

4. Смилайте сами кафето си

Качеството на кафето започва да намалява веднага след смилането. Най-добрите и ароматни кафета са онези, които се приготвят веднага след смилането. Познавачите на кафето предпочита смилането със скъпи мелнички, на и електрическите вършат добра работа.

5. Внимателно с водата

Нищо не може да развали една чаша кафе толкова, колкото една чаша чешмяна вода с хлор или други примеси. Сериозните любители на кафето използват бутилирана вода или слагат филтри за солите и въглерода на чешмите си. Внимание:  с дестилирана вода се приготвя лошо кафе- металните остатъци са необходими за добрата вода

6. Избягвайте евтините филтри

Хартиените филтри на ниски цени развалят кафето. Потърсете оксигенирани хартиени филтри или "без диоксин". Като алтернатива, можете да инвестирате в пластмасов филтър за многократна употреба.  Смята се, че увеличават максимално вкуса, но ако кафето е ситно смляно, може да пропуснат част от него.

7. Не пестете кафето

Стандартната доза за приготвянето на едно силно кафе е 2 супени лъжици за една средна чаша и 2 3/4 лъжици за голяма чаша. Трикове като по-малко кафе или гореща вода, за да се направят повече чаши с по-малко кафе, не водят до добри резултати.

8. Внимание с топлината на водата

Твърде горещата вода извлича от кафето елементи, които го правят по-скоро горчиво, отколкото приятно. Съвършената температура е около 93 градуса по Целзий или 45 минути след свалянето на заврялата вода от котлона. След приготвянето му, не очаквайте кафето да  запази качествата си много дълго. Повторното затопляне, новото варене или съхраняването на кафето в съд за запазване на топлината превръщат кафето в нещо много горчиво.

9. Съхранявайте уредите си чисти

Почиствайте както съдовете, така кафемелачките редовно, за да отстраните остатъците от кафени масла и остатъци. Един път месечно използвайте оцетен разтвор или специален продукт, за да премахне металните соли. Измийте добре преди употреба

Категории: кафе
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus