Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дилма Русеф - бразилската желязна лейди

27 Октомври 2014 / 16:10:27  GRReporter
2231 прочитания

Полина Спартянова,
Специален пратеник на GRReporter в Рио де Жанейро
    Град Габрово се намира в сърцето на България и е административен и стопански център на едноименната област Габрово. Това е и едно от малкото населени места в страната, което през последния месец следи с голям интерес предизборната битка за президентския пост в Бразилия. Причината за това се крие в корените на настоящия президент на седмата по големина икономика в света – Дилма Русеф. Нейният баща Петър Русев е роден в град Габрово в началото на миналия век, но е принуден да напусне България в края на 20-те години заради активното си членство в Българската комунистическа партия. Русев променя името си на Русеф и през 1930 се установява в Бразилия, където се жени за Дилма Жане Силва. Тяхната първородна дъщеря, Дилма Вана Русев, се ражда на 14-ти декември 1947 и едва на 20 годишна възраст тръгва по пътя на баща си и се присъединява към младежката организация на Социалистическата партия в страната.
    По това време тя  взима участие в нелегалната съпротива срещу установената военна диктатура в Бразилия като през 1969 ръководи един от най-големите обири в историята на страната, при когото от дома на бивш губернатор са откраднати бижута за 2,5 милиона долара. Година по-късно Дилма Русеф е арестувана и е измъчвана чрез токови удари в продължение на 22 дни, но твърдо отстоява своите възгледи и не се поддава на натиска на военните. Заради своята непреклонност и сила на духа, в затвора тя получава прозвището „Желязната лейди” много преди Маргарет Тачър. В края на 1972  е освободена от затвора и по-късно се отказва от радикалните методи на политическа борба.
    До края на 90-те години на XX век, когато преминава в редиците на Партията на работниците, Дилма Русеф се занимава с легална политическа дейност и заема различни постове в държавните институции в Бразилия. Когато основателят и почетният председател на Партията на работниците встъпва в длъжност като президент на страната през 2003, Дилма става министър на мините и енергетиката в неговото правителство. През 2005  става началник на канцеларията на президента. Като министър утвърждава програма, с която успява да снабди милиони хора от най-отдалечените райони в Бразилия с електричество и да развие тяхната инфраструктура.
    През 2010 в Габрово се чува новината, че „наша сънародничка” е спечелила президентските избори в Бразилия. Габровци ликуват за Дилма Русеф така, сякаш тя е избрана да бъде техен президент и само година по-късно им се отдава възможност да се запознаят на живо с първата жена президент на Бразилия. „До известна степен се възприемам и като българка и изпитвам чувства на нежност и любов спрямо страната”, признава Дилма по време на краткото си посещение в България през 2011.
    В действителност много малка част от бразилците знаят за българския произход на техния президент и не изглеждат толкова заинтересовани от нейното далечно и славянско фамилно име. Когато в малкото градче Рибейрао Прето се срещнах с  архитекта от гръцки произход Константинос, той ми обясни, че „В  Бразилия всички сме бразилци, без значение от къде сме дошли първоначално. Аз съм бразилец, той е бразилец, дори и ти си бразилка, въпреки че си само от няколко седмици в страната. Просто такъв е мирогледът на хората тук”.
    Сравнително малобройната средна класа в Бразилия подкрепя политическата и социалната програма на Партията на работниците, довела за последните 12 години управление до повишаването на жизнения стандарт на 40 милиона бразилци, които само преди десетилетие са били под прага на бедността. „Партията на работниците мисли за трудещите се и за бедните, които имат нужда от подкрепа и успя да направи много за тяхното благосъстояние по време на управлението си”, споделя привърженик на Дилма Русеф в началото на октомври, когато се проведе първият тур на президентските избори в Бразилия. Вероятно и поради тази причина Дилма Русеф получи още тогава подкрепата на близо 60 на 100 от гласоподавателите в бедните райони на Бразилия.
    Дилма Русеф не успя да поведе убедително в резултатите от първия тур на изборите с 40,3 % от гласовете в нейна полза срещу 35,15 % за опонента й Аесиу Невеш от Социално-демократическата партия и в последвалата предизборна кампания преди втория тур двамата кандидати се оказаха в най-тежката битка за президентското кресло в Бразилия от първите избори след падането на военната диктатура в страната през 1989. Докато първата жена президент на страната отстояваше своята икономическа политика, свързана с държавен контрол върху цените на петрола и по-високите данъци, центристкият опозиционен лидер Невеш обеща на своите избиратели реформи, които да понижат сегашната инфлация от 6 % и да насърчат повече инвестициите в страната.

Категории: Дилма Русеф президент а Бразилия Аесиу Невеш Партията на работниците Социално-демократическата партия Рио де Жанейро
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus