Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дисциплинарните съвети предоставят имунитет на нарушилите закона държавни служители

17 Ноември 2013 / 14:11:45  GRReporter
988 прочитания

Само на думи съществува законодателната поправка, която би трябвали да ускори дисциплинарните процеси, така че да може държавни служители, разследвани за престъпления да бъдат уволнявани. Проверяващите от държавната администрация са открили 55 случаи на осъдени държавни служители,които си остават непоклатими на местата, тъй като случаите им още не са разгледани от дисциплинарните съвети. Това са главно данъчни и митнически служители. Срещу тях са заведени дела или са им наложени наказания за различни престъпления.

За пореден път, и въпреки законодателната дейност на министъра на административната реформа Кириакос Мицотакис за ускоряване на дисциплинарните процедури в държавния сектор, става ясно, че дисциплинарните съвети предоставят имунитет на осъдени служители, забавяйки с години разглеждането на случаите им.

По тази причина с нареждане на Мицотакис се осъществява проверка на дисциплинарните процедури от проверяващи от държавната администрация във всички държавни служби.

Случаите на 55 служители на Министерството на финансите са характерни, тъй като засягат главно данъчни и митнически служители, срещу които е упражнено наказателно преследване или са им наложени присъди от съдилищата за углавни престъпления, а дисциплинарните съвети още не са се произнесли.

Някои от тях са обвинени за сериозни престъпления като изнудване, контрабанда, пране на пари от престъпна дейност, пасивен подкуп, присвояване, документна измама, фалшификация, мошеничество, нарушаване на държавни тайни, неизпълнение на служебните задължения  

Според скорошна законодателна разпоредба на Министерството на административната реформа, гласувана в парламента, дисциплинарните съвети трябва да заседават в рамките на 20 дни след обявяването на наказателното преследване. В случаи на углавни престъпления дисциплинарните съвети могат да налагат отстраняване от работа, докато съдът се произнесе.

Според информация на вестник Етнос, проверяващите са установили, че дисциплинарните съвети закъсняват от 1 до 2 години на разгледат случаите, а в миналото, при предишното дисциплинарно право- не са заседавали докато не се произнесе съдът.

Между 55-те случаи изпъква случаят на данъчен служител, срещу който е повдигнато обвинение за узаконяване на приходи от престъпна дейност. Службата е информирана за обвинението през май 2011. Година по-късно- през юли 2012, въпросът е поставен в дисциплинарния съвет, който 16 месеца по-късно още не е взел решение.

Други 3 служители на Службата за борба с икономическите престъпления са обвинени за подкуп и срещу тях започва наказателно преследване през май 2011. Две и половина години след това дисциплинарният съвет още не е заседавал, а служители още си работят.

Описва се и случаят на още един данъчен служител, който е обвинен в подкуп и и пране на пари, за който няма решение на дисциплинарния съвет една година след повдигането на обвинението през октомври 2012.

Данните от доклада на проверяващите са предадени на министъра на финансите Янис Стурнарас, който е поискал пълно дисциплинарно разследване на всички случаи, налагане на принудителна отпуска за обвинените в сериозни престъпления, както и разследване на причините за забавянето на дисциплинарните процедури.

От своя страна министърът на административната реформа Кириакос Мицотакис подчета, че политическото ръководство се стреми към засилване на дисциплинарната отговорност на държавните служители. Той каза, че постепенно се създава по-резултатен държавен сектор, за който гражданите могат да са сигурни, че прилага законите, и в който множеството стойностни държавни служители ще се чувстват сигурни, и няма да бъдат засегнати от за щастие все още малкото лоши случаи, които накърняват престижа на държавния служител.

Трябва да се отбележи, че от лятото на 2012 главният инспектор на държавната администрация Леандрос Ракиндзис е изпратил на тогавашния министър на  административната реформа Андонис Манитакис списък с имената на 1301 служители, срещу които са повдигнати обвинения, но не са извършени дисциплинарни процедури.

Проверката започва през 2013 след нареждане на Мицотакис да бъдат разгледани всичките висящи случаи и да се поеме координирането на дисциплинарните процедури.

В закона на министерството на административната реформа, гласуван в парламента, е включена и разпоредба, според която дори и държавните компании , включени в Агенцията за частната държавна собственост подлежат на контрол за дисциплинарни нарушения.

 

Категории: Министерство на административната реформа държавни служители дисциплинарни процедури проверка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus