Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Днес е търгът за застраховките CDS

19 Март 2012 / 10:03:57  GRReporter
1169 прочитания

Днес ще бъде решено бъдещето на застраховките по гръцките държавни облигации CDS, след като Международната асоциация за суапове и деривативи (ISDA) излезе с официално съобщение какъв е общият размер на сумата на обезщетенията. Засега се очаква тази сума да е около 2,5 милиарда долара според Нафтемборики. Финансовите анализатори твърдят, че тя не може да се окаже заплаха за стабилността на международната финансова система, каквито бяха опасенията на Европа в началото на кризата. Активирането на CDS пазара е прецедент в историята на еврозоната. То представлява голямо събитие за Европейската централна банка, но финансистите са категорични, че няма да предизвика хаос на капиталовите пазари.

В началото на тази седмица собствениците на CDS книжа ще вземат участие в търга, който Международната асоциация за суапове и деривативи (ISDA) обяви, за да се определят каква ще е крайната цена или "коефициентът на възстановяване" (recovery rate) за гръцки облигации. Въз основа на тази стойност, притежателите на гръцки държавни облигации ще получат сума, която ще компенсира за загубите им от намаляването на номиналната стойност на облигациите. Според настоящите цени на гръцките облигации очакваният коефициент ще бъде 23% от номиналната стойност на облигациите. Това означава, че притежателят на CDS на стойност 10 милиона долара ще бъде компенсиран с 7,7 милиона долара.

Според информация на GRReporter миналата седмица гръцките ценни книжа са представлявали особен интерес за инвеститорите на вторичния пазар. Собствениците на CDS са купували активно обезценените гръцки държавни облигации и оборотите на брокерите са достигали и до 15 милиона евро на ден. Галвната причина е била, че колкото по-голям е броят на гръцките ценни книжа за собствениците на CDS, толкова по-голяма ще бъде компенсацията за съответния инвеститор. След като облигациите не са били закупени на първоначалните си цени, печалбата се умножава.

В края на краищата очакванията се потвърдиха и продавачите на гръцки държавни облигации ще трябва да платят около 2,5 милиарда долара, за да уредят задълженията по CDSзастраховките. Дилърите се съгласиха, че крайната стойност на облигациите ще бъде 21,5% от номиналната стойност на книжата в резултат на търга, който се проведе днес, предава Блумберг, като се позовава на Markit Group Ltd. И на Creditex Group Inc. След две години усилени залагания върху гръцкия фалит, процесът приключва въпреки опитите на европейските политици да предотвратят създаването на кредитно събитие за Гърция. То се оказа, че няма толкова драматични последици за международната финансова система. 4369 неизплатени суап договори представляват към 9 март гръцки дълг с нетна стойност 3,2 милиарда долара, според данните на Depository Trust & Clearing Corp., която поддържа централен регистър за пазара.

“Фактът, че CDS пазатът работи означава, че той може да остане изключително важен хеджиращ инструмент и да се използва също така за търговски цели", заяви финансовият анализатор Елизабет Афсет от Investec Bank Plc in London. “Активирането на CDS книжата може да има повече положителни, отколкото отрицателни последици за пазара на европейски държавни облигации”, казва Йоанис Сокос от BNP Paribas SA в Лондон. Той също подчертава, че опитът на Гърция показва, че има функционирища система за хеджиране на риска при инвеститорите, които притежават облигации на страните от европейската периферия. 

Участие и наддаване в търга:

Източник: zerohedge.com

Категории: ИкономикаПазари CDS търг Международната асоциация за суапове и деривативи Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus