Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

До 19 октомври се очакват офертите за спортния тотализатор ОПАП

01 Октомври 2012 / 17:10:05  Анастасия Балездрова
1085 прочитания

Гръцкото правителство е готово да продаде печелившия спортен тотализатор ОПАП в много кратки срокове. Според разгласеното от Агенцията по приватизациите обявление кандидатите за закупуването му ще трябва да подадат своите оферти до 19 октомври. От текста стана ясно, че гръцката държава се готви да продаде 33 на сто от общо 34 на сто от акциите на тотализатора, които й принадлежат. Първоначалният обявен за продажба процент бе 29 на сто.

Новината предизвика смут сред служителите на тотализатора, които се готвят да започнат протестни действия. Днес лидерът на основната опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас посети главните офиси на ОПАП и се срещна със синдикални представители и служители на държавното предприятие.

В речта си пред тях той посочи, че с продажбата на тотализатора правителството се стреми единствено да задоволи своя имидж и големи бизнес интереси. Според Алексис Ципрас от известно време тече „изкуствено намаляване на борсовата стойност на предприятието с цел да бъде продадено на безценица”.

Лидерът на СИРИЗА разкритикува решението на кабинета, според което от 1 януари 2013 ще започне облагането с данък за всяко спечелено от игрите евро. „Това ще накара хората да се обърнат към незаконния хазарт и ще доведе до намаление на оборота и печалбите на ОПАП”. Тук той допълни като аргумент, че в повечето европейски страни необлагаемите печалби стигат до 400 евро.

Алексис Ципрас заяви, че партията му не е против приватизациите само по идеологически причини. „Престъпният метод, който беше използван за продажбата на Земеделската и Пощенската банка се прилага и тук. Разпродажбата на държавно имущество е скандална. Това са пари на гръцкия народ и никой не им дава правото да си играят с тях”.

Лидерът на СИРИЗА заяви, че приватизацията на ОПАП ще доведе до влошаване на условията на труд и призова „служителите, собствениците на тото-пунктове и цялото гръцко общество” да протестират срещу приватизацията на тотализатора.

„Ние ще бъдем до вас, но ако самите вие не се възпротивите, никой друг няма да може да се появи тук като спасител. Трябва да се организират протести”, подчерта той пред около 100-та служители, които го слушаха.

„Смятаме, че приватизацията ще трябва да бъде прекъсната. Ползата на гръцкото общество от нея ще бъде нулева пред възможностите за развитие. Изследвания на чуждестранни институти сочат, че оборотът на ОПАП може да достигне до 47 милиарда евро на година. Правителството иска да продаде ОПАП на много ниска цена – около 500 милиона евро в момент, когато годишният оборот стига до 5 милиарда и данъците, които държавата получи от целия консорциум през 2011 бяха в размер на 700 милиона евро”, заяви за GRReporter председателят на синдиката на служителите в дъщерната на ОПАП компания за предоставяне на услуги Христос Какуратос. Той изрази притеснението, че приватизацията ще доведе до уволнения и орязване на заплатите.

Според председателя на Георгиос Самиос асоциацията на собствениците на тото-пунктове в област Атика продажбата на ОПАП неминуемо ще „остави на улицата” голяма част от над 5 000 негови колеги в цяла Гърция. „Хазартът е много чувствителна социална тема. Той създава зависимост, в пъти по-голяма от тази от наркотиците и алкохола и затова трябва да се контролира изцяло. Кой частник би се поинтересувал от това, след като единствената му цел ще бъде да увеличава своите печалби”. Неговото мнение е, че ОПАП е много силна и конкурентна компания, срещу която никой конкурент не би имал шансове на гръцкия пазар. „Единственият начин да се справят с това е да разцепят ОПАП на много парчета. Това вече започна с намаляването на стойността на акцията на компанията. В рамките на само шест сесии тя загуби над половината от борсовата си стойност”.

Той заяви, че собствениците на тото пунктове ще участват в протестните действия срещу „разпродажбата на ОПАП, защото опасността в рамките на половин година да останем без работа е повече от реална”.

 

 

 

След посещението на лидера на СИРИЗА служителите на тотализатора проведоха общо събрание, без до момента да е ясно кога и как ще проведат своите протестни действия.  

Категории: ПолитикаИкономика приватизация спортен тотализатор ОПАП Алексис Ципрас СИРИЗА протестни действия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus