Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

До неделя са ясни новите бюджетни съкращения

18 Септември 2012 / 17:09:49  GRReporter
1124 прочитания

Докато дните до крайното определяне на новите икономически мерки намаляват срещите между представители на правителството и икономическия екип кипят, а датата на новата среща между лидерите на тройната коалиция продължава да бъде голямата неизвестна.
Изявлението на министъра на финансите Янис Стурнарас на излизане от премиерската резиденция Максиму обаче внесе яснота за срока на приемане на крайните решения. “Действията ни са координирани и дискусията се намира на финален стадий”, посочи той след срещата си с министър-председателя Андонис Самaрас. На въпрос кога ще бъде взето крайното решение за новия пакет икономически мерки той отговори: “Надявам се, че до неделя ще приключим. Нямаме много време на разположение”.
Източници твърдят, че надзорната Тройка изисква 9,5 от общо 11,5 милиарда икономии, предвидени в меморандума за икономическа помощ да бъдат спестени от орязване на заплати, пенсии и надбавки. Според тях на масата на преговорите се разглежда дори намаляването на минималните пенсии в размер на 486 евро.
Днес представителите на гръцките кредитори се срещат с министрите на заетостта Янис Вруцис и на финансите Янис Стурнарас, който малко преди началото на поредния кръг на преговорите ги определи като “тежки”.
В речта си пред Гръцко-китайската търговска палата Янис Стурнарас призна, че досегашните пити за бюджетна консолидация са били проведени най-вече чрез орязването на заплати и пенсии. “Сега трябва да се заемем активно с укриването на данъци и либерализирането на пазарите и професиите”, посочи той.
Според министъра от началото на кризата до 2014 гръцката икономика ще се е свила с 25 на сто. Пак по негови думи от 2010 до днес стойността на труда е намаляла с 15 на сто и първичният дефицит за 2012 се очаква да достигне до 1,5 на сто, половин пункт над желаната цел от 1 на сто. Янис Стурнарас заяви, че въпреки постигането на целите на програмата в абсолютни стойности, рецесията покачва дефицита като процент от БВП.
В същото време изпълнителният директор на Института за международни финанси Чарлз Далара заяви, че Европейският съюз и Международният валутен фонд трябва да намалят лихвите по заема в размер на 130 милиарда евро към Гърция и да удължат срока поне с две години програмата за бюджетна консолидация, след като Гърция изпълни поетите задължения за провеждане на административни реформи.

“Когато това стане факт и аз лично съм убеден в това, Европа и Международният валутен фонд ще трябва да действат бързо и да удължат срока за изпълнение на програмата за консолидация с поне две години, както и да предоставят допълнително финансиране в малък размер, за да може това удължение да даде резултат”, посочи той по време на пресконференция в Пекин.
“Необходими са само 15 - 20 милиарда евро. Те могат да бъдат осигурени лесно. От една страна чрез намаляването на лихвите върху заемите на европейските страни и Международния валутен фонд към Гърция”, каза още Чарлз Далара, като допълни, че кризата на дълга в Гърция се е концентрирала твърде много на краткосрочни икономии и не достатъчно на дългосрочната конкурентоспособност на страната.

Категории: ПолитикаИкономика бюджетни съкращения Янис Стурнарас кредитори Чарлз Далара
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus