Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дора Бакояни обеща да е посланик на частния сектор в новия парламент

30 Април 2012 / 16:04:49  Анастасия Балездрова
1956 прочитания

„Непоправими” нарече лидерите на ПАСОК и Нова демокрация Дора Бакояни и ги обвини, че продължават да дават нереални обещания на гласоподавателите, за да ги привлекат към себе си. Освен това тя укори Евангелос Венизелос и Андонис Самарас, че не могат да намерят консенсус помежду си дори за провеждането на телевизионен дебат. Въпреки това обаче заяви, че партията й се обявява открито за сформирането на коалиционно правителство и обясни, че провеждането на нови избори ще е катастрофално за Гърция.

Лидерът на Демократичния алианс заяви, че партията ще участва в коалиционен кабинет на базата на програмни споразумения, като водещото е изискването за дълбоки структурни реформи. „Много правилно гръцкият народ няма да излъчи самостоятелно правителство, защото знае, че една партия не в състояние да се справи сама с проблемите”.

Дора Бакояни се обяви за намаляването на броя на депутатите от 300 на 200 и орязването с 50 на сто на техните възнаграждения, както и на държавното финансиране на партиите. „Не е възможно гражданите да продължават да плащат високи данъци, за да издържат държавните служители”, каза тя и добави, че всички държавни предприятия трябва да бъдат приватизирани, а техните служители – да станат частни служители.

„Необходими са коалиции не само в политиката, но и в обществото”, каза тя и приведе примерите на различни професионални групи, които не искат да се лишат от привилегиите си или на други, като пристанищните работници, които пречат на работата на останалите и с това създават проблеми на всички заети в туристическия бизнес.

„Ние бяхме срещу прилагането на мярката за трудов резерв в държавния сектор. Това беше една погрешна идея на Нова демокрация, която ПАСОК приложи по също толкова погрешен начин, без да се проведе оценяване на служителите”, посочи тя. „В момента има един милион безработни, уволнени от частни фирми, за които никой не плаче. Освен това фирмите, където са работили доскоро фалират. По този начи няма как да се съвземе икономиката. Необходимо е държавата да изплати незабавно задълженията си в размер от 6,8 милиарда евро към тези компании, за да могат да продължат да съществуват”, каза тя и обеща да е посланикът на тези хора в новия парламент.

Лидерът на Демократичния алианс порица мерките на министъра за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис срещу нелегалната имиграция и заяви, че проблемът може да бъде решен само с целенасочени действия. Сред тях е създаването на центрове за прием на нелегални имигранти на територията на Турция. Тя разкри, че по време на престоя й в министерството на външните работи преговорите по този въпрос са били напреднали, но след поемането на властта от ПАСОК през 2009 замрели. „По този начин се създава една преграда. Освен това тези центрове ще изпратят и послание към потенциалните имигранти, че не могат да стигнат лесно до европейска територия”. Дора Бакояни заяви, че центрове за прием на имигранти в Гърция не са построени, „защото през последните две години не бяха усвоени предвидените за това европейски средства”. Тя посочи, че присъствието на сили на Frontex не е достатъчно и, че трябва да се увеличи европейското присъствие по гръцките граници.

Дора Бакояни подчерта, че бъдещето на Гърция може да бъде разгледано само в рамките на Европа, „защото тя е тази, която ни подкрепя”. Според нея очакванията на някои политици, че евентуален избор на Франсоа Оланд за президент на Франция ще промени напълно европейската политика са лишени от всякакъв смисъл. „Но мисля, че ще започне нов дебат за бъдещето на Европейския съюз. Въпреки задръжките на Германия смятам, че до края на годината ще бъдат издадени еврооблигации, които ще дадат тласък на развитието. Но се лъжат всички, които смятат, че ще бъде преустановена политиката за бюджетна дисциплина. Тя ще бъде изискване към всички страни в Европа”.

Лидерът на Демократичния алианс определи партията си като „сила на стабилност” и обвини различните „антимеморандумски” формации като безотговорни. Особени нападки отправи срещу Комунистическата партия, която организира простести и стачки и осуетява производствения процес в тях. „По този начин тя не помага нито на безработните да си намерят работа, нито на онези, които имат да я запазят”. Дора Бакояни нарече СИРИЗА „най-назадничавата сила, която съществува днес в Гърция” и определи като опасни изявленията на нейния лидер Алексис Ципрас. Който е готов да сключи съюз дори с крайнодесните „Независими гърци” на Панос Каменос, само и само за да вземе властта. „Не мога да кажа нищо друго, освен, че има и по-бързи начини да се превърнем в Северна Корея”, коментира тя евентуален съюз между двете партии.

Дора Бакояни изрази убеждението си, че „гръцкият народ е дълбоко демократичен и с всеки изминал ден ще се отдалечава все повече от възможността да внесе нацистката „Златна зора” в парламента.

„В момента около 30 на сто от гласоподавателите още не са решили за кого ще гласуват. Според последните проучвания Демократичният алианс има най-голям шанс да влезе в парламента сред трите либерални формации. 80 на сто от участниците в нашите бюлетини се кандидатират за пръв път. Искаме да бъдем една сила на логиката и отговорността в следващия парламент”. Тя призова гърците да гласуват за партията й, най-малкото защото „ние сме единствените, които не крием изненади за тях след изборите. Обявяваме всичко, в което вярваме и искаме да направим още отсега”.

Категории: Политика Дора Бакояни Демократичен алианс избори парламент коалиционно правителство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus