Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дойде време за бързи извънсъдебни решения

02 Юли 2013 / 15:07:04  Виктория Миндова
884 прочитания

Една от най-наболелите теми в Гърция, наред с кризата е мудността на тромавата съдебна система в страната. Знанието, че един съдебен спор може да отнеме години спира много местни и чуждестранни инвеститори да развият или да разширят дейността си в страната. “Един международен спор, който засяга търговското или гражданското право отнема най-малко година и половина. Това време може да бъде значително по-дълго, когато трябва да се реши в страна като Гърция, която е всеизвестна с претоварената си съдебна система”, казва председателят на Атинската търговско-индустриална камара Константинос Михалос.

В помощ на натоварената съдебна система идва новата за Гърция практика на медиацията. Бизнесмените от страната и чужбина ще могат да разчитат, че от есента ще има много по-бърза извънсъдебна процедура, с която да намерят начини да решат възникнали спорове, свързани с дейността им в страната. От септември тази година в страната започват дейност 300 медиатори, които ще посредничат в извънсъдебното решаване на спорове.

Медиацията е нова за средиземноморската страна институция, която се базира на доброволна, поверителна процедура за извънсъдебно решаване на разногласия между юридически и физически лица. При нея трето неутрално лице – медиатор ще помогне на спорещите страни да постигнат споразумение. Единствено условие за извънсъдебното решение е двете страни да имат желание да се стигне до споразумение без да преминават тежката съдебна система.

Институцията на медиацията е създадена по предложение и проект на помощната група на Европейската комисия в Гърция. Нейният ръководител Хорст Райхенбах беше категоричен, че медиацията ще облекчи и подобри дейността на съдебната система и успоредно ще намали значително времето и цената на решаването на граждански спорове.

Медиаторите могат да решават всички граждански и търговски различия в страната, като единственото условие е да има добро желание и от двете страни да се намери решение на проблема извън съда. Основни предимства са много по-ниската стойност на разходите в сравнение с едно съдебно дело и по-бързото решение на спора.

Медиаторите могат да решават всички граждански и търговски различия в страната, като единственото условие е да има добро желание и от двете страни да се намери решение на проблема извън съда. Основни предимства са много по-ниската стойност на разходите в сравнение с едно съдебно дело и по-бързото разрешаване на спора.

Мярката е повече от наложителна, тъй като гръцките съдилища са буквално затрупани от граждански и търговски искове, които не могат да се разгледат с години. Атинският съд например има над 190 хиляди дела, от които само половината са били разгледани и по тях е взето решение. Според източници от съдебната система във всички съдилища в страната залежават над един милион дела, които не могат да се разгледат с години.

Със задълбочаване на кризата проблемите със задлъжнелите към банките домакинства се е увеличил многократно. След промените в нормативната рамка през 2010 домакинствата, които нямат приход и имат само един апартамент с ипотека, имат право да влязат под защитата на закона и да поискат опрощаване на по-голямата част от дълга. Ако банката и съответното домакинство не могат да стигнат сами до споразумение в рамките на закона, случаят се предава на съдебната власт, за да отсъди дали облекчението може да се приложи за частния случай.

Практиката показва, че от пет хиляди случая, които са разгледани от омбудсмана в страната, взаимно споразумение е достигнато само за едно домакинство. “По-голямата част от делата свързани със задлъжнялите домакинства са предадени на съдебната власт, която определя дата на разглеждане след 2021 година, защото не може да смогне на големия обем дела”, заяви на пресконференция главният секретар към министерството на правосъдието Николас Канелопулос.

 “От септември ще имаме над 300 обучени медиатори, които ще са готови да разтоварят от ръцете на съдилищата дела свързани с гражданското и търговското право”, заяви специално за GRReporter Димитра Тредафилу. Тя е адвокат, акредитиран медиатор и преподавател в образователния център за медиация в Гърция. Хората, които обучава са главно юристи и икономисти по професия.

Медиаторите ще получават 100 евро на час, като приетата в Гърция практика е решението на един случай да отнема средно осем часа. Ако случаят изисква по-дълъг период на проучване, като седмица или две, медиаториът не може да получи възнаграждение по-голямо от 2400 евро.

“Това се прави с цел да не избегне умишлено разтегляне на решението във времето”, пояснява Тредафилу. Сумата на възнаграждението се разделя между двете заинтересовани страни, които искат да достигнат до извънсъдебно решение. Цената за самата процедура струва 200 евро и се плаща от една от страните след достигане на споразумение. Когато става въпрос за бързо разрешаване на спорове за хиляди и някой път за милиони евро, няма значение кой ще плати 200 евро за медиацията, казва Тредафилу.

Бизнесът в Гърция посреща възможността за бързо извънсъдебно решение на спорове изключително позитивно. Главно защото се съкращава времето и с това се намалява цената за решаване на спорове. Страните, които се явяват пред медиатор трябва да се представени задължително от адвокати, които да помогнат за по-бързото решаване на проблема.

“Медиацията открива съвсем нови хоризонти пред адвокатската гилдия в Гърция. Прави процесите за решаване на спорове по-гъвкави, бързи и удобни за клиентите. Може да се постигне споразумение по-мярка на заинтересованите страни, което рядко е възможно при съдебните решения”, каза в заключение Димитра Тредафилу.

Категории: ИкономикаПазари медиатор медиация извънсъдебни решения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus