Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Драма с удължаването на военната служба в Гърция

27 Юни 2012 / 18:06:36  Виктория Миндова
2362 прочитания

Новото управление на армейското министерство обсъжда увеличение на военната служба в Гърция с три месеца, заяви в радио интервю новият ресорен министър Панос Панайотопулос. Сега редовната военна служба за младежите е девет месеца. Кръгове от министерството на военната защита настояват от много време службата да се увеличи с три месеца и отново да стане една година. В период на криза и финансови рестрикции, увеличаването на военната служба е противоречиво решение, въпреки това политическото управление не изключва възможността то да бъде прието.

“Всички възможности се разглеждат. Не съм нито положително, нито отрицателно настроен към темата за повишение на времето за изпълнение на задължителната служба в армията”, каза в ефира на Vima Fm Панайотопулос. Това изказване хвърли още повече в недоумение младежите и семействата с момчета, на които им предстои казарма, които не са сигурни, че от септември законът няма да се промени. “Ще направим специално съвещание по темата, ще разгледаме всички параметри на въпроса, ще разгледаме всички мнения на специалистите и тогава ще вземем решение”, заяви министърът уклончиво, но както изглежда везните клонят към увеличаване на периода на военната служба.

Правителството на ПАСОК с министър Панос Беглитис бе първото, което се опита да прокара промяната, но младежката партийна организация реагира много остро. Сега социалистите са трета политическа сила, а не първа и тяхното мнение няма същата тежест. Идеята има своето сериозно лоби в редиците на армията, но и не малка опозиция в цивилния свят.

GRReporter се свърза с Костас Исихос от опозиционна СИРИЗА, за да разбере как радикалната левица вижда бъдещето на войската и нуждата да се увеличи времето на военната служба в Гърция.

Подкрепяте ли намеренията на правителството свързани с периода на военната служба?

Повишението на времето на военната служба е заобиколен начин да се “покрие” безработицата, която мъчи младите хора в Гърция. Ако младежите бъдат задържани в армията за по-дълъг период от време, това означава статистически по-малко безработни, недоволни млади хора по улиците, които искат да се промени порочната система. Безработицата при младежите в Гърция може би е най-висока в сравнение с всички останали европейски страни. Имайте предвид, че тя доближава 57% до 35 години.

Въпреки това, не смятате ли, че гръцката армия има нужда от реформа?

Позицията на СИРИЗА по темите свързани с военната защита като цяло е, че системата ни е създадена изцяло за удобство на външни сили – НАТО и големите военно-производителни сили като САЩ, Германия и Франция. Гърция е един от най-добрите клиенти и реално жертви на една корумпирана система за производство, търговия и внос на военна техника в света. Не е случайно, че традиционно управляващите партии в страната – ПАСОК и Нова Демокрация – са забъркани в корупционни скандали на изключително високо ниво, където случаят “Цохадзопулос” е само върхът на айсберга.

Трябва първо да създадем рамката, която ще очертае от каква армия страната има нужда и какво ще обслужва с нея. Войската трябва да е съобразена с националните ни нужди и да е създадена на базата на проучване на човешкия ресурс и техническите показатели. Извън обичайната й дейност да пази границите и да бди над сигурността на гръцкия народ, тя трябва да бъде фактор в производителната дейност на страната. В подобна рамка за нас е приемливо да се разгледа възможността да се увеличи времето на военната служба. Войската може да даде своя принос в социални проекти или социални услуги, особено в период на дълбока икономическа криза, каквато преживяваме в момента, но самоцелно и безпредметно увеличаване на престоя в казармата на младите хора не можем да подкрепим.  

Значи приемате повишението на времето за служба, но при определени условия?

Още в предизборната ни кампания представихме позициите си. Ако не видим конструктивно предложение за реформа на военната защита, техническото оборудване и отделяне от американските интереси, няма смисъл да се говори за увеличение на военната служба.

Преди малко казахте, че случаят “Цохадзопулос” е само върхът на айсберга. Смятате ли, че скоро ще има и други разкрития подобни на това с бившия социалистически министър на военната защита?

Предизборно заявихме и продължаваме да настояваме да се отвори отново случая с подкупите от Сименс, както и всичките поръчки за доставки. Щетите от тях още не са напълно изчислени. Засега те са определени на два милиарда евро, но разследването не е приключило. Системата на поръчки и оборудване на въоръжените сили остава непрозрачен.

Как според вас трябва да изглежда гръцката армия?

 Основното, за да може гръцката армия да защити интересите на страната и народа е да бъде подчинена на конституцията и да е независима от външни сили. Базата, на която се крепи в момента войската не е по мярка на нашите национални нужди. СИРИЗА не е само “За” излизането на Гърция от НАТО, но и за неговото разпадане.

Категории: Политика казарма Гърция СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus