Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Драси и „Пресъздай Гърция” заедно на изборите

22 Май 2012 / 19:05:09  Анастасия Балездрова
1002 прочитания

Решението си да създадат предизборна коалиция и да участват заедно в изборите на 17 юни обявиха лидерите на партиите Драси, Стефанос Манос и „Пресъздай Гърция”, Танос Дзимерос.

На пресконференция в една препълнена от последователи на двете партии зала те обясниха как и защо са стигнали до решението да обединят усилията си. „Станах получател на много гневни реакции от страна на хора, които ни подкрепиха на предишните избори. Бих им казал, че от сътрудничеството си с Драси на първо място ще спечелим сбора от вотовете. От работата на следващия парламент ще зависи почти всичко, свързано с бъдещето на страната. Необходим е един сериозен глас, който да разговаря с нашите европейски партньори и да настоява за провеждането на реформите”.

Танос Дзимерос допълни, че новата коалиция, която ще се нарича „Коалиция „Пресъздай Гърция” ще даде вот на доверие на което и да е правителство, което ще има реформистка насоченост. Депутатите, които двамата лидери вярват, че ще бъдат избрани ще гласуват за всеки проектозакон, който е в правилната насока, независимо кой ще го внесе в парламента. „Сътрудничествата ни ще бъдат базирани на идеите и целите. Това е новият политически морал, който искаме да внесем в политическия живот”.

Според избирателния закон изборите на 17 юни ще се проведат с партийни листи, които ще бъдат подготвени от партийните ръководства. От двете партии вече са подготвили кандидатурите на хората, които ще бъдат поставени начело и ще бъдат избрани за депутати, ако коалицията успее да прескочи прага от 3 на сто.

Както посочи Стефанос Манос депутатските места ще бъдат разпределени почти поравно с малко предимство в полза на партия „Пресъздай Гърция”. „Това е справедливото, понеже „Пресъздай Гърция” спечели 2,15 на сто от гласовете, а Драси – 1,8 на сто”. Той поясни, че позициите на двете партии относно решаващите за Гърция въпроси съвпадат напълно.

„Нашата роля в новия парламент ще бъде стабилизираща. Утре Танос Дзимерос ще се намира в Брюксел, за да се срещне с Европейските либерали и ще разговаря с тях и от наше име. Целта е те да научат, че в Гърция съществува политическа формация, на която могат да разчитат. Аз съм наистина много оптимистично настроен”, заяви възрастният политик и залата избухна в ръкопляскания.

Във връзка с появилата се вчера пречка за създаването на предизборната коалиция в лицето на лидера на Либералния алианс, Григорис Валианатос, Стефанос Манос поясни, че коалицията се състои от трите партии, но съюзът се базира на Драси и „Пресъздай Гърция”.

„Коалицията между Драси и Либералния алианс продължава да е валидна. Всичко останало се подрежда. Призовавам ви да не слушате всичко друго, което се говори”, посочи той.

В отговор на въпрос за някак крайните позиции на партия „Пресъздай Гърция” за нелегалните имигранти, Стефанос Манос заяви: „Ние сме две различни партии и запазваме своите позиции. Полагаме началото на сътрудничеството си в условия на спешна нужда. Разбира се, помежду ни съществуват различия, но те могат да бъдат дискутирани по-късно и след изборите”.

Двамата политици подчертаха, че целта им е в парламента да влезе един трети полюс, който да настоява за провеждането на реформите. „Дори и да спечели изборите, СИРИЗА няма да проведе нито една реформа, а малко след това ще се срине. Но нито Нова демокрация и ПАСОК ще ги направят, защото това ще ги постави срещу техните „клиенти” в държавния сектор, които самите те създадоха. Аз смятам, че Нова демокрация ще спечели мнозинството от гласовете и затова нашето влизане в парламента придобива още по-голямо значение”, посочи Танос Дзимерос.

На въпроса на GRReporter дали Григорис Валианатос се е намирал сред присъстващите в залата, много близък до Стефанос Манос източник заяви, че не е сигурен, но „това няма никакво значение, защото той продължава да е с нас”.

Информацията бе потвърдена от самия провокативен политик, който с постовете си във Фейсбук потвърди, че „след бурята във Фейсбук продължаваме сътрудничеството си с Драси и „Пресъздай Гърция”, защото въпреки че не сме съгласни по различни въпроси с една републиканска партия (няма проблеми, Пресъздай Гърция!) хората искат да се коалираме и ние сме вежливи момчета. Знаем как да се координираме, да сключваме тактически договори, затова и имаме едно политическо предложение, което си заслужава да бъде чуто в парламента. Така че, продължаваме по нов начин”. В отговор на своите виртуални приятели за това дали ще присъства на днешната пресконференция, Григорис Валианатос поясни, че няма да се намира там, но „нашите ще отидат”. В бюлетините на новата коалиция няма да има кандидати от Либералния алианс, заради ниските резултати, които са постигнали на изборите на 6 май. „Съставът на бюлетините ще се определи от обща комисия. Ще говорят цифрите, т.е. вашите гласове на миналите избори. Логично”, бе обяснението на Григорис Валианатос.

Категории: Политика Стефанос Манос Драси коалиция Пресъздай Гърция Танос Дзимерос Григорис Валианатос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus