Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Държавният департамент определи Златна зора като ксенофобска и антисемитска партия

21 Май 2013 / 13:05:36  GRReporter
1052 прочитания

Расизмът, антисемитизмът и ксенофобията са основните характеристики на Златна зора, сочи докладът на Държавния департамент на САЩ за религиозните свободи.

Според наблюденията на специалистите с влизането на Златна зора в парламента, в страната са се увеличили както случаите на нападение на чуждестранни граждани, най-често от мюсюлмански страни, така и на антисемитските прояви. Има регистрирани случаи на вандализъм в еврейските гробища в Драма и Йоанина, за които полицията не може да открие извършителите, въпреки настоятелните разследвания.

Американската служба по външните въпроси отдава особено значение на лидера на партията Никос Михалолиакос, предава Вима. “Многократно е отричал публично Холокост и често в миналото е отправял на последователите си нацистки поздрав”, описват профила на Михалолиакос.

В доклада се отбелязва, че държавното управление в Гърция отхвърля и строго осъжда нападенията над граждани от различни религии или национална принадлежност, но все още малко се прави в ограничаването на феномена. В същото време социологическите проучвания показват, че подкрепата към Златна зора расте, което обезпокоява допълнително наблюдателите.

Държавният департамент изтъква наблюдението на правозащитната организация Human Rights Watch, която критикува гръцката полиция, че не прави достатъчно, за да намали ксенофобските действия на Златна зора. Почти нищо не е направено и за изграждането на джамия в Атина.

Държавният департамент изтъква наблюдението на правозащитната организация Human Rights Watch, която критикува гръцката полиция, че не прави достатъчно, за да намали ксенофобските действия на Златна зора. Почти нищо не е направено и за изграждането на джамия в Атина.

От друга страна в доклада се позовават на два случая в последната година, в които правителството е приложило закона срещу богохулството. Първият е ареста на 27-годишен мъж, който бе създал сатирична страница във фейсбук с едно от имената на легендарен гръцки монах.

Другият случай беше повдигнатото обвинение в поругаване на религията и богохулство срещу режисьора и главния актьор на постановката “Corpus Christi”. Тя представяше Исус Христос и апостолите като хомосексуални. “Театралната постановка беше отменена няколко дни след октомврийската си премиера, поради протестите на членове на ортодоксалната християнска църква и представители на Златна зора. Няколко депутата от Златна зора блокираха входа на театъра и последваха сблъсъци с полицията в нощта на премиерата. Полицията повдигна обвинения към едни от народните представители за намеса при арест на демонстрант” се казва в доклада.

Междувременно трипартийната коалиция подготвя за гласуване проектозакон срещу расизма в Гърция. Той предвижда шест месеца затвор и парична глоба от пет хиляди до 20 хиляди евро за упражнилите насилие срещу лице, въз основа на цвят, раса, произход или сексуална ориентация. Затвор до две години за участници във вандализъм и за лица, които публично отричат престъпления срещу човечеството, като призовават към насилие. Тези лица могат да бъдат лишени от граждански права между една и пет години в зависимост от тежестта на престъплението си.

Министърът на правосъдието от своя страна може да наложи глоба, да отнеме лиценза и да прекрати изплащането на държавни помощи на юридическо лице или сдружение, което разпространява расистки идеи или членовете му изпълняват някои от горепосочените престъпления.

По всичко личи, че законопроектът срещу расизмът се създава, за да сложи спирачка на отявлените действия на насилие и заплахи на членовете на Златна зора към не-гърците. Местни анализатори алармират, че актовете на омраза и насилие не са характерни само за радикално десните и неонациските движения в страната. Представители на радикалната левица в миналото често са чувани да подстрекават към насилие и крайност срещу отделни групи, политически партии и различно мислещи. Границата между ограничаването на вербалното насилие и потъпкването на свободна реч е тънка, коментират  представители на църквата. Свещениците от Егиалиа заявяват, че категорично осъждат всяка форма на расизъм, но смятат, че законът ще заглуши свободата на мисълта и словото, предава ЕРТ.

Категории: Политика Държавен департамент САЩ Златна зора Гърция антисемитизъм расизъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus