Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Държавният сектор дърпа назад опитите за реформи, смятат читателите на GRReporter

24 Август 2012 / 20:08:05  GRReporter
2042 прочитания

Малко преди най-критичната за Гърция европейска обиколка на Андонис Самарас GRReporter попита своите читатели дали вярват, че неговият кабинет ще успее да спаси страната от катастрофата.

Резултатите се оказаха съвсем различни във всяка от езиковите версии, като само читателите на българската имат вяра в силите на тройната коалиция. 33 на сто от тях смятат, че кабинетът все пак ще успее да овладее трудната ситуация, след като вече успя да проведе първата приватизация – да продаде Земеделската банка. В същото време обаче убедените, че Гърция няма как да се спаси, при условие, че държавният сектор продължава да е галеното дете и запазването на всички работни места в него е основна грижа на лидерите на коалицията са само с 10 на сто по-малко. 26 на сто от читателите очакват подновяване на социалните протести, които ще породят новите финансови мерки и само 8 на сто са изразили надеждата си, че очната операция на Андонис Самарас го е направила по-далновиден и съответно по-способен да реши сериозните финансови проблеми на Гърция.

Гръцките читатели пък са подкрепили масово този отговор. Дали на шега или от отчаяние 32 на сто от тях са възложили надеждите си на опитните ръце на очните хирурзи. Вторият поред отговор, подкрепен от 25 на сто от читателите е, че галеният държавен сектор ще продължи да влачи Гърция към дъното. Според 21 на сто Атина отново ще се превърне в най-горещата точка от гледна точка на социалното недоволство. Надеждата, че кабинетът ще измъкне страната от подвижния пясък, в който затъва са изразили 11 на сто от читателите. Още толкова смятат, че кабинетът няма да успее да направи нищо, понеже дните на неговото съществуване са преброени.

Мнозинството от читателите на английската версия на GRReporter не хранят никакви надежди, че ситуацията в Гърция може да поеме по правилния път. 37 на сто смятат, че след като държавният сектор продължава да бъде третиран като свещена крава никой кабинет няма големи шансове да успее да преобърне нещата. 19 на сто очакват вълна от социално недоволство да залее Гърция съвсем скоро. Толкова са и шегобийците, които вярват, че подобреното зрение на премиера Самарас може да доведе до по-положителен развой на събитията. Процентът на вярващите в успеха на правителството все пак е двуцифрен – 17 на сто. В същото време обаче едва 8 на сто смятат, че кабинетът ще рухне през есента, както предвиждат някои коментатори.

Благодарим за участието. А сега, малко преди края на лятото ви каним да ни кажете Кой е любимият ви гръцки курорт?

Категории: Анкета правителствто реформи социални протести Андонис Самарас държавен сектор
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus