Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Държавният тотализатор - най-успешната гръцка компания за 2008 година

30 Септември 2009 / 14:09:54  GRReporter
3205 прочитания

Държавният тотализатор ОПАП е най-печелившата гръцка компания за 2008 година, става ясно от годишната класация на агенцията за бизнес анализи ICAP Group на 500-те водещи гръцки фирми. ОПАП заема лидерското място с годишна печалба от над 1 милиард и 50 милиона евро. Президентът на ОПАП Христос Хадзиемануил има славата на един от най-важните golden boys на гръцката държавна администрация и е личен приятел на премиера Костас Караманлис.
    В челната десетка влизат още 5 банки, три телекомуникационни компании и Националната електрическа компания на Гърция. С годишна печалба от над 779 милиона евро на второ място се нарежда мобилният оператор Cosmote, на трето е националният телеком ОТЕ с печалба малко над 777 милиона евро. Вторият по големина гръцки мобилен оператор Водафон е на шесто място. 5 банки се нареждат в почетната десетка на гръцкия бизнес - Националната банка на Гърция, Банката на Кипър, Алфа банк, Marfin Popular Bank и Eurobank. Взети заедно тези 5 банки концентрират 44 на сто от печалбата на банковия сектор в Гърция. На десето място е гръцката НЕК.
    ICAP Group е най-голямата гръцка групировка за бизнес анализи, която има офиси в 5 гръцки градове и филиали в България, Румъния и Сърбия. Агенцията обработва данни за над 3 милиона предприятия, от които 500 000 са в Гърция, а останалите 2,5 милиона са в България, Румъния и Сърбия. В тазгодишния си анализ агенцията подчертава, че бизнесът се е развивал в изключително неблагоприятна бизнес среда. В световен мащаб ръстът на брутния вътрешен продукт е спаднал от 5,2 за 2007 година на 3,2 за 2008. В Гърция ръстът на БВП е спаднал от 4 на сто за 2007 на 2,9 на сто за 2008 година.

Категории: ИкономикаКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus