Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Два милиарда икономии от дигитализация на държавната администрация

16 Октомври 2012 / 17:10:06  Виктория Миндова
4523 прочитания

Електронизирането на доставките, услугите и счетоводните операции в държавната администрация могат да спестят над два милиарда евро годишно на гражданите и бизнеса. Това заяви на бизнес форум Георгиос Дукидис, който е професор в Атинския икономически университет и специализира в електронни системи и предприемачество. “Гърция има огромна и много тежка държавна администрация, която първо трябва да се опрости и след това да се дигитализира”. Понеже това не е лека задача, която изисква много средства дигитализацията на администрацията трябва да се направи с аутсорс към външни частни фирми, които прилагат вече разработени модели в различни насоки, предлага Дукакис.

Вместо държавната администрация да инвестира и да губи време в изработването на специализирани електронни системи за управление и оптимизиране на доставките, може да използва вече разработени платформи, които се ползват на пазара. “В Гърция има вече три частни фирми, които предлагат подобни услуги. Можем да се възползваме от тяхното ноу-хау или да инвестираме в създаването на други две три, които не само ще обслужват нуждите на гръцката публична администрация, но ще могат да намерят нови клиенти на външните пазари”, заяви пред GRReporter Дукидис.

Той подчерта, че това е успешен бизнес модел на сътрудничество между държавния и частен сектор в много страни, например в Скандинавия и в много други напреднали държави. Същото важи и за облагането на услуги от държавни институции с различни такси. Тежката администрация товари гражданите с излишни разходи, които могат да бъдат ефективно съкратени с въвеждането на нови технологии. “Може да се обърнем към банките например, които предлагат услуги наложени с някаква конкретна такса. По този начин извършването на една услуга, която в момента може да ми струва 10 евро, да падне на едно евро”.

Данните сочат, че в момента дигиталната търговия в Гърция има около два милиарда евро оборот на година. В страната действат над 800 компании, които разработват и предлагат различни приложения и интернет услуги. Те допринасят по-малко от 1% към БВП, а тези резултати могат да се утроят, казва Дукидис. “В Гърция има много добри технически специалисти в областта на информационните технологии, но им липсва визия. Трябва да се подпомогне предприемаческия дух”, подчерта преподавателят.

Поредица от примери как дигиталната ера създава нови бизнес възможности представи и президентът на Upstream Systems Маркос Веремис. Първият позитивен пример представен от Веремис бе workablehr.com, което представлява интернет платформа за малки и средни предприятия в цял свят за наемане и управление на кадри. Само за два месеца живот платформата е акумулирала няколко милиона евро за собствениците си и интересът към нея продължава да расте. Тя е създадена от двама съдружници – един специалист по продажбите и един инженер, които са на възраст под 40 години и са от квартал Герака в Атина.

Друг дигитален успех достигнат от млади гръцки предприемачи е сайта taxibeat.gr, който има мобилно приложение за смарт телефони. Приложението дава възможност потребителят да избере такси, което е в близост до неговото разположение. Може да избере таксито, което има най-добър рейтинг според потребителите, които вече са използвали неговите услуги. “За самият сектор това е революционна услуга, защото един таксиметров шофьор плащат около 100-150 евро, за да е свързан във фирма за радио такси. С интернет приложението плаща 0,50 евро на повикване, което смъква изключително много разхода за връзка. За клиента също е много изгодно, защото в Гърция се плащат три евро само за услугата да повикаш такси за същия ден и четири евро, за да извикаш такси на следващия ден. Ето как една чисто частна инициатива без намесата или субсидии от държавата може да сложи ред на един изначално неправилно действащ пазар”, подчерта Веремис.

На последно място бизнесменът представи идеята на две момичета как правилното маркетиране може да направи обикновените плажни кърпи в успешен международен бизнес, чрез интернет. Въпросът, който са си задали двете момичета е бил – “Какво да направим, което да е свързано с Гърция и да се търси от широка публика?” и са си отговорили “Гръцкото лято”. Най-конкретното, което са свързали с лято в средиземноморската страна е плажната кърпа. Сайтът им се казва sunofabeach.com и за по-малко от три месеца са продали над 1000 плажни хавлии с красиви шарки в Гърция, Италия, Канада, САЩ и Великобритания. Рекламата е била главно чрез социалните мрежи, които са им осигурили незабавен достъп до потребители навсякъде в света. “Демокрацията на световната електронна мрежа награждава добрите продукти”, заключи бизнесменът.

Дионисис Колокоцас, който е мениджър на “Обществените политики” в Google говори за затрудненията, които поставя пред интернет предприемчите гръцката икономическа среда, но и са възможностите, които съществуват за преодоляването им. Извън ниската конкурентоспособност на страната като цяло и проблемите със скъпата и неефективна държавна администрация, един от най-големите проблеми пред предприемачеството остава липсата на финансиране. Колокоцас представи принципа на груповото финансиране (crowdfunding), което представлява добра алтернатива за набиране на средства на пазари с ниска банкова ликвидност или скъпи заеми. “Реално това представлява интернет платформа, на която всеки начинаещ бизнесмен може да представи своя проект и да привлече желаещи да го подпомогнат”.

Категории: ИкономикаПазари crowdfunding дигитализация реформи групово финансиране
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus