Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Двадесет нелегални емигранти загинаха на остров Лесвос

16 Декември 2012 / 13:12:57  GRReporter
1536 прочитания

Лодка, която превозва 28 нелегални емигранти – по свидетелство на единствения оцелял- се преобърна край остров Лесвос заради претоварване. В резултат са загинали 20 от пасажерите. Други седем все още на са открити, според властите вероятността да бъдат открити  живи е нулева.

 В събота сутринта пристанищните власти откриват три от телата на емигрантите на брега на острова. Около 11 часа са намерени други 15 тела, всички на мъже, на брега на Лутрополи в Митилини. В 5 часа следобед са открити и останалите двама, на брега в района Агиос Георгиос  в Терми.

В морето в петък екипажът на кораб, участващ в смесената европейска операция „Посейдон - морски  граници 2012”е открил жив един двадесет годишен емигрант, който страдал от хипотермичен шок. Оцелелият е носел спасителен пояс и както е заявил пред властите, заедно с други 27 човека, между които и деца, се натоварили на лодка на турския бряг и се опитали да преминат в Гърция в два часа сутринта в четвъртък. Около час по-късно, докато лодката е плувала в морето, тя се обърнала заради лошото време. Младежът е закаран с линейка в болницата в Митилини, за да получи първа помощ и е оставен за лечение там.

Издирването на останалите изчезнали продължават по море и суша от пристанищната полиция и бреговата охрана, както и от частни плавателни съдове, в сътрудничество със силите на FRONTEX.  Заради студа и влошените метереологични условия се смята, че няма оцелели.

Политическите сили също взеха отношение по трагичния инцидент.

Според ПАСОК,   Frontex  трябва да прекрати тези „пътувания на смъртта”. В изявление на референта на парламентарната група на партията за Министерството на обществения ред Костас Триандафилос се казва, че за пореден път загубата на животи по този трагичен начин предизвикват тъга и отвращение. Frontex трябва да групира силите си по турските брегове, за да може да предотвратява тези пътувания през Егейско море. Според Триандафилос турските власти са длъжни да сътрудничат напълно със съответните гръцки и европейски власти.

От Комунистическата партия заявиха, че за това престъпление с голям брой загинали и изчезнали не са отговорни само трафикантите. Отговорно е и правителството, и партиите, които подкрепят политиката на САЩ и Европейския съюз, както и империалистическите организации, които предизвикват войни. Тези, които подкрепят кланетата в Сирия в името на човешките права, които самите те потъпкват.

 

Категории: Лесвос нелегални емигранти жертви Frontex
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus