Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Двама албанци и една колумбийка са чужденците-предприемачи на годината

22 Ноември 2009 / 09:11:22  GRReporter
1947 прочитания

Виктория Миндова

Двама бизнесмени от Албания и една бизнес дама от Колумбия са наградените предприемачи на годината от Междукултурния емиграционен център към община Атина. Центърът организира двудневен семинар в който се включиха лекции и обсъждания на полезни практики и опит при откриване на  успешни частни предприятия от икономически емигранти в Гърция. Семинарът се проведе с подкрепата на Атинската камара на търговците и индустриалците, Центъра за изследвания и равнопоставеност, Съюза на младите предприемачи и Бюрото по заетостта (ОАЕД). Между поканенеите лектори бяха бизнесмени от различни краища на света, които са намерили успешна реализация, независимо от трудностите, пред които са били изправени като емигранти.  Сред успешните предприемачи, които споделиха своя опит бяха Jamil Mohammad Syed от Пакистан, журналист, бизнесмен и основател на Пакистанско – гръцкия културен център и Theophilus Obioha от Нигерия, търговец и основател на Нигерийската общност в Гърция.

Наградата за чуждестранен бизнесмен на годината получи Арис Кирици, икономически емигрант от Албания, който е създал малко частно предприятие за поправка и мотаж корабни двигатели. Инжинер по професия, Арис идва да живее и работи в Гърция през 1991 година с желание за един по – добър живот.  Той споделя: „Всеки ден, в който ние работим е ден на постижения. Трудно е в днешно време да се правят инвестиции. Моите инвестиции с помоща на жена ми, която до скоро бе и мой съдружник в предприятието, са в нашите деца. ” Той е баща на две момчета, които са поели по неговите стъки и учат за инжинери. В момента е работодател на шест души, а при поемането на големи проекти служителите достигат до петнайсет .

Наградата за чужденец бизнесмен на годината с принос към обществеността, получи Кока Лоренс, лекар по образование, но страстта му е информатиката и новите технологии. Лоренс е албанец , който идва в Гърция през 1996 година и основава на учебен център Бизнес Експерт в Атина. Наред с установената учебна програма, предлага и съботно – неделни безплатни курсове по информатика и албански език на деца и възрастни  от албанската общност.  Лоренс казва: „Децата, които са родени, живеят и растат в Гърция и са от албански произход са мостове, които свързват нашите две страни. ”

Награда за жена – предприемач на годината бе връчена на Бонти Ескалон от Колумбия, която живее и работи в Гърция през последните 25 години. Дошла на екскурзия с родителите си, но любовта я задържала – Бони е щастливо омъжена с едно дете и изключително успешна кариера. От тринайсет години е главен директор за Европа на туристическия гигант Classic Vacations. Компанията е насочена към предлагане на туристически пакети от цял свят на американския пазар. Над осем хиляди туристи годишно посещават Гърция и над четирдесет хиляди цяла Европа, ползвайки услугите на отдела на Ескалон. Бонти бе много развълнувана и сподели, че в началото е било трудно да бъде приета не само като чужденка, но и като жена - професионалист. С работа и последователност, тя се доказала в бизнес средите.

Председателят на Атинската камара на търговците и индустриалците, Констанинос Михалос се обърна към публиката и гостите на събитието с думите: „Емигрантите в Гърция от много години играят важна роля в стопанския живот на страната. С желание, упоритост и постоянство много от тях са успяли да превърнат мечтата си за един по – добър живот в реалност, развивайки успешна търговска дейност. Днес, като представител на една от най – големите търговско – икономически институции, искам да ви обещая, че ще продължим да работим и спомагаме за развитието на частния предприемач, бил той грък или чужденец. ”

Категории: предприемач имигранти награди Икономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus